Вечірнє засідання 22 грудня
Головну інтригу пленарного вечора становив бюджет країни на 2012 рік. З часу першого читання його проект зазнав істотних змін. І не дивно: загострилася фінансова нестабільність на міжнародних ринках, затяжного характеру набули переговори щодо перегляду цін з «Газпромом», уряд концентрував наявні ресурси для зменшення негативних впливів на економіку.
До другого читання уряд представив проект бюджету, який спирається на базову ціну природного газу в 416 доларів за тисячу кубометрів. Тому основні прогнозні показники було знижено: реальний ВВП — до 3,9 відсотка, зростання експорту товарів та послуг — до 6,3 відсотка, зростання імпорту — до 6,4 відсотка, тощо. Внаслідок цього скоротилися доходна частина зведеного бюджету. Позбувшись частини податкових надходжень, вона «схудла» проти першого читання на 4,4 мільярда гривень — до 424,1 мільярда гривень. Видаткова ж, навпаки, проти першого читання зросла на 8,7 мільярда гривень — до 473,6 мільярда грн. Разом з тим, як запевнив міністр фінансів Федір Ярошенко, проект держбюджету — консервативний, збалансований і малодефіцитний. Різниця між видатками і доходами становить 37,1 мільярда гривень, або 2,5 відсотка від рівня ВВП, номінальний розмір якого сягне 1,5 трильйона гривень. Такий помірний дефіцит, на думку Федора Ярошенка, унеможливить боргове навантаження і водночас дасть змогу підвищувати соціальні стандарти і надалі. Мова — про зростання соціальних видатків, підвищення базових соціальних стандартів в середньому на 14 відсотків. 
Для прикладу міністр зазначив, що середній розмір пенсій чорнобильців упродовж року зросте майже удвічі. При цьому вперше розрахунок гарантованих мінімальних пенсійних виплат інвалідам-ліквідаторам прив’язано до підвищеного розміру прожиткового мінімуму...
Загальний ресурс на стимулювання розвитку реального сектору економіки становитиме більш як 120 мільярдів гривень. З’ясувалося, що при цьому Мінфін клопочеться про виділення 1 мільярда 400 мільйонів гривень на реалізацію національних інвестиційних проектів. У проекті бюджету закладається новий підхід до боргової політики. Згідно з перерахунками загальний обсяг державного боргу наступного року становитиме 28,4 відсотка від рівня ВВП. У подальшому уряд має намір знизити рівень боргового навантаження.
Підтримав скориговану редакцію проекту загальнодержавного балансу і Комітет з питань бюджету, тож його голова Валерій Баранов закликав законодавців схвалити законопроект у другому читанні і в цілому. Але до заклику пристали далеко не всі.
Спершу депутати Арсеній Яценюк та Сергій Соболєв поставили під сумнів реалістичність макроекономічних і вказали на лукавість показників соціального забезпечення. Їх підтримали депутати Алла Александровська, Петро Цибенко, Володимир Лещенко, В’ячеслав Кириленко, Анатолій Гриценко та інші. Попри стислий час для вивчення головного кошторису країни, критики не пропустили в Прикінцевих положеннях закріплення за урядом права регулювати розміри соціальних виплат залежно від надходжень до бюджету, керуючись доцільністю, а не нормами чинного законодавства. Чимало заперечень стосувалося призупинення дії окремих законів. Тож майже у кожному виступі згадувалися протести чорнобильців та афганців, нерівноцінні бюджетні витрати на пільгове забезпечення органів виконавчої влади. Логічну крапку поставив Володимир Литвин. Він поставив на голосування законопроект разом з пропозицією скасувати депутатські пільги — і 250 голосів підтвердили, що країна одержала держбюджет на 2012 рік.
Поза сумнівом, це дуже полегшило завдання депутатові Олексію Плотнікову, який представив на друге читання законопроект «Про державну програму економічного та соціального розвитку на 2012 рік і основні напрями розвитку у 2013—2014 роках». Його схвалили, розуміючи тісний зв’язок між щойно прийнятим бюджетом і проблемами, які доведеться вирішувати у найближчі роки.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.