«Де обіцяний податок на розкіш?»
Лілія Григорович, фракція «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Мабуть, не таємниця, що найважливіший фінансовий документ на 2012 рік провладна більшість схвалила ударними темпами. Як за кілька годин можна не те що проаналізувати, а просто переглянути тільки-но одержаний на руки проект бюджету? — не розумію, хоч не перший рік у парламенті і маю науковий ступінь.
До речі, де обіцяний податок на розкіш? Уже нікому з розробників бюджету вона не муляє очі?
Народу кинули жалюгідний льодяник — прибрали начебто пільги для депутатів-пенсіонерів. Тепер ми «страшно зекономимо», позбавивши, скажімо, колегу-інваліда Степанова права викликати авто в лікарню! Опозиція пропонувала зняти привілеї з усіх гілок влади. З народом ніхто не поділився шматками масного пирога — досить з нього льодяника, «щедро» викроєного з «бюджету олігархів, влади і силовиків».
«Загроза продовольчій безпеці»
Василь Кравчук, фракція «БЮТ-«Батьківщина»:
— Мене особливо цікавили дві позиції: видатки на місцеве самоврядування і сільське господарство. Із закладених цифр зрозуміло, що там і там передбачено великі діри. Фінансів на функціонування місцевих рад вистачить у ліпшому разі лише на півроку. Ситуація в аграрному секторі ще катастрофічніша. На все про все виділяється 8 мільярдів гривень. Видатки завуальовано загальною сумою, не йдеться конкретно, які саме галузі сільського господарства чи напрями тваринництва фінансуватимуться. Левова частка статей тут узагалі незахищена: з практики ми добре знаємо, що означає «фінансування зі спеціального фонду». Розведуть руками: «коштів немає» — і все.
Дивує й інше. Чомусь ніхто не подбав про загрозу продовольчій безпеці. Адже розробники бюджету мали б урахувати нинішню ситуацію: 70 відсотків озимої пшениці через посуху не зійшло, отже, можливий різкий стрибок цін на хліб. Де це відображено в документі? Якими рядками і цифрами дотацій? Відповіді немає...
«Забезпечує всі соціальні зобов’язання»
Валерій Баранов (Народна партія):
— Бюджет можна оцінювати по-різному. Найголовніше, що він — реальний, не популіcтський, забезпечує передусім усі соціальні зобов’язання. Хоча спочатку це здавалося неможливим. Понад те, збільшує всі соціальні програми, що діяли до сьогодні. При цьому уряд скоротив видатки на 13,5 млрд. грн. Це насамперед торкнулося апарату управління, а також ліквідації деяких депутатських пільг. А щодо органів місцевого самоврядування, то бюджет, як і торік, збільшує заробітну плату працівникам соціальної сфери.
«Побудований на нереальних розрахунках за російський газ»
Олександр Голуб (КПУ):
— Бюджет абсолютно нереальний. Бо побудований на нереальних розрахунках за російський газ і зростанні промисловості. Мало того, він дуже небезпечний, оскільки фактично зупиняє дію соціальних законів. Це абсолютно неприпустимо з погляду моралі й законності, адже зачіпає майже 30 тисяч пільговиків. Йдеться про те, що уряд тепер у ручному режимі буде виплачувати або не виплачувати пільги, або робити це вибірково. З цього погляду, це найслабкіший бюджет країни за останні роки. Тому комуністи за нього не голосували, попри те, що перебувають у парламентській більшості.
«Закладено зростання мінімальних пенсій і заробітних плат»
Олексій Плотніков (Партія регіонів):
Незважаючи на відсутність очікуваного прогресу в переговорах стосовно ціни на газ між Україною та РФ, у державному бюджеті на 2012 рік закладено зростання соціальних виплат, мінімальних пенсій і заробітних плат. Навіть за умови ціни на російський газ на рівні 416 доларів ми припускаємо економічне зростання нашої держави до 4% ВВП.
Також у нас передбачається зростання надбавки педагогічним працівникам на 20%. Прийняття парламентом головного кошторису країни напередодні Нового року — цілком логічний процес. Це те, що має відбуватися у переддень кожного Нового року. В цьому плані парламент виконав свою конституційну норму й зобов’язання перед громадянами України.