Автобусоскладальні підприємства корпорації «Еталон» підбили підсумки року, що минає, й озвучили свої плани на майбутнє.

Цього року автозаводами корпорації було реалізовано близько 1,5 тисячі одиниць автотранспортних засобів під власною торговельною маркою. Це на понад 60 відсотків більше, ніж було торік.

— Але досягти показників 2008-го ми не змогли, — розповів під час «підсумкової» прес-конференції президент корпорації Володимир Бутко. — У 2007 і 2008 роках складали по три тисячі автобусів за рік. На сьогодні досягли лише 50 відсотків цих обсягів. І хоча минулоріч ми ставили перед собою плани: отримати плюс десять відсотків рентабельності, на жаль, цього не сталося. Для того щоб зберегти ринок, іноді навіть торгували зі збитком.

Тим часом це не перешкодило підприємствам корпорації підготувати, так би мовити, новорічний подарунок для українців. Учора широкій громадськості було представлено новинку року: міжміський автобус А08120 із квітковою назвою «Троянда». Створили його одразу у двох модифікаціях. У кожній — по 37 місць для сидіння. Однак різниця в тому, що одна «Троянда» перевозитиме лише сидячих пасажирів, а її інша «версія» зможе транспортувати ще до 20 стоячих. Таких машин у межах СНД начебто ще немає. Тож у тому, що модель буде затребувана, сумнівів не виникає.

Нині «Троянда» проходить випробування й сертифікацію. Глава правління ЗАТ «Бориспільський автозавод» і ЗАТ «Чернігівський автозавод» Валерій Купцов сподівається, що в майбутньому ця машина стане, як раніше казали, нашим «Ікарусом».

Знаменним рік, що минає, для корпорації був ще й тим, що її підприємства не зупинилися у своєму технічному розвитку. Складено цілу програму із закупівлі нового обладнання. Але й це ще не все.

— Якщо казати про хороше, то ми не тільки зберегли свій колектив, а й зробили акцент на майбутніх кадрах, — зазначає Володимир Бутко. — Уклали договори на підготовку кадрів із профтехучилищами та технічним університетом у Чернігові. Сьогодні вже 18 майбутніх випускників технічного університету проходять практику на трьох наших підприємствах. Сподіваємося, що це люди, які в майбутньому стануть керівниками.

До речі, планів на майбутнє в «Еталона» чимало. Уже наступного року очікується презентація тролейбуса українського виробництва. Крім того, кипить робота над створенням автобуса на газовому двигуні.

Нагадаємо: до складу корпорації «Еталон» входить 21 підприємство. Основні напрями діяльності: автобусо-, тролейбусо-, машиноскладання і складська логістика.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.