Оскільки ці землі запасу залишаються безгоспними
На останньому засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради обговорювали стан утримання та догляду за полезахисними лісосмугами на території Кіровоградщини.
Голову обласної ради Миколу Ковальчука (на знімку) турбує невтішна динаміка самовільних порубок у лісосмугах (лише за два тижні складено 15 протоколів) і плачевний стан більшості з них. Лісосмуги, як землі запасу, по суті, залишаються безгоспними, і це, за визнанням присутніх, проблема загальнодержавна, оскільки не розв’язана законодавчо. Ці насадження досить часто залишаються нічийним майном, бо їхні балансоутримувачі не відомі.
Якщо сьогодні не знайти їм господарів, завтра може бути вже пізно. Красномовний приклад на підтвердження цього навів директор ТОВ «УкрАгроКом» Анатолій Кузьменко, розповівши, як три роки тому вітри знищили на його полях 800 гектарів буряків. Лише доглянуті, правильно розчищені посадки могли тоді захистити рослини від вітровію.
Полезахисні лісосмуги — невід’ємна складова полів, говорили присутні. Їх головна функція — захист ґрунту від водної та вітрової ерозії, підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Значна їх частка в області розташована серед масивів орної землі, тож найбільш ефективним і найменш конфліктним шляхом забезпечення належного утримання лісосмуг було б закріплення їх за орендарями орних земель.
Фото автора.