Велика довіра до обраних громадою лідерів місцевого самоврядування часто-густо починається з малих справ, яких люди в окремо взятому селі чи місті чекають від своїх обранців. У райцентрі Білозерка на Херсонщині, приміром, на сімсот дошкільнят був лише один ігровий майданчик, і той аж у віддаленому Північному мікрорайоні. За нагоди земляки поділилися із селищним головою Олександром Царюченком думкою: таке ставлення до дітей треба змінювати. Звичайно, Олександр Вікторович міг би порадити виборцям почекати кращих часів, адже грошей у бюджеті на «дитячі забавки» катма. Але, на щастя, молодий селищний голова в Білозерці з тих людей, котрі шукають можливості для роботи, а не «об’єктивні причини» для неробства. Олександр Царюченко знайшов спонсорів, котрі зголосилися придбати необхідне «начиння» для майданчика. У свою чергу, комунальники Білозерки встановили новенькі сертифіковані атракціони для малечі й лавки для їхніх батьків, провели вуличне освітлення.
Починалося все з гойдалок та ковзанок, а невдовзі в центрі Білозерки з легкої руки селищного голови Олександра Царюченка з’явилося затишне місце для родинного дозвілля — з атракціонами, фонтаном, в оточенні зелені. Не дивно, що для мешканців селища, котрих до того нечасто балували такими подарунками, відкриття ігрового майданчика перетворилося на свято із співом, виступами клоунів, роздачею солодких подарунків.
«Самоуправління для того й існує, щоб найактивніші члени громади могли самотужки давати раду проблемам конкретного населеного пункту: від великого міста до маленького села. Але цю активність треба пробуджувати власним прикладом — хоча б такими малими справами, як відкриття ігрового майданчика», — підсумовує Олександр Царюченко. Селищний голова пообіцяв учасникам свята, що вже наступного року в бюджеті Білозерки буде передбачено кошти для будівництва ще двох ігрових майданчиків.