Про уроки фізкультури у нас зайшла мова випадково, під час турніру в іменитій спортивній школі.

Від захоплюючої боротьби 12-річних атлетів на татамі не можна було відвести погляд. Навіть не вірилося, що в такому віці хлопці стільки можуть... Зрозуміло — до цього вони йшли не один день і не один рік.
Хто стане тренером для Сергійка
Розговорилися з батьками. Руслан займається спортом уже п’ять років, Денис — чотири. Обидвох до ДЮСШ привели тата, котрі мріють про те, щоб хлопці виросли справжніми чоловіками. Ну, а там, як знати, — може й олімпійськими чемпіонами.
Чи затратні для родин заняття спортом? Це як подивитися. Школа є комунальним закладом, і заняття в ній безплатні, а от на форму потрібно розщедритися. Поїздки на змагання теж влітають у копієчку, як і індивідуальні заняття. Що вище дитина піднімається спортивними щаблями, то більше витрат.
— А чи не можна обійтися шкільними уроками фізкультури? — запитую у Руслана.
— Не-а, — відповідає хлопець. — Ви б бачили наш спортзал: там навіть через козла стрибнути проблема, а в роздягальні така духота... У стелі стирчать труби, мабуть, колись був душ.
— І взагалі на фізрі нудно, — приєднується Денис. — Щодня одне й те саме — розминка для слабаків, махання руками, у футбол грати не дозволяють...
Одне слово, хлопці вдячні батькам, котрі знайшли їм ось таку розвагу у вигляді серйозних занять у спортшколі. Але так щастить не всім.
Часто бачу у дворі сусіда Сергійка, ровесника Руслана і Дениса. Але у його батьків немає можливості возити його на тренування до спортивної школи. Але й достаток у родині аж ніяк не той. От і тиняється хлопчисько по підворіттю. Спортивний майданчик біля будинку є, але тренуються на ньому тільки юні футболісти з іншої спортивної школи. При звичайній загальноосвітній безплатних спортивних гуртків немає.
Боляче усвідомлювати, що Сергія через кілька років можу зустріти із цигаркою і пивом у руках. Але дуже хочеться, щоб раніше знайшовся гарний тренер і для нього, і для багатьох простих хлопчиків з нашого двору.
 
Дніпропетровськ.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.