«Не робіть для нас без нас». З таким проханням до чиновників звернувся заступник голови громадської організації сімей людей з інвалідністю та дітьми («СЛІД») Микола Макар на колегії Івано-Франківської ОДА. Обговорювалося питання про взаємодію структурних підрозділів облдержадміністрації з громадськими організаціями інвалідів, яких в області близько 200. Чи не найважче доводиться людям з обмеженими фізичними можливостями. За словами Миколи Макара, вони фактично живуть у чотирьох стінах, бо через відсутність пандусів не можуть самостійно вийти зі свого помешкання чи зайти до нього.

До комісій, які видають фірмам ліцензії на право перевезення пасажирів, не включають представників громадських організацій інвалідів, як того вимагає закон. «Пояснюють, що квота від громадських організацій у таких комісіях становить лише дві особи, і вона вже вичерпана», — розповідав пан Микола. Він запропонував соціальним службам почати з проведення моніторингу житла, де мешкають візочники. 
Ще одна болюча проблема — в області нема майстерень з ремонту інвалідних візків, мало пунктів їх прокату.
Колегія доручила відповідним структурам забезпечити впродовж 2012 року облаштування безперешкодного доступу інвалідів насамперед до автобусного та залізничного вокзалів, аеропорту, обласного управління праці та соціального захисту населення. Також перший заступник голови ОДА Василь Плавюк розпорядився зняти документальний фільм і наочно показати, як живуть інваліди, з якими проблемами стикаються.
Фото автора.