Подарунки бувають різні: приємні, корисні, дорогі й... холодні. Зима все-таки! Ось такий холодний презент приготувало городянам комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси». Воно офіційно попередило мешканців про ймовірність провести новорічну ніч без тепла й гарячої води, передає наш власний кореспондент В’ячеслав ВОРОНКОВ. «Подарунок» обчислюється в 150 млн. гривень. Стільки одесити заборгували підприємству за тепло. А воно, у свою чергу, не може погасити заборгованість з постачання газу в котельні. І це попри те, що в жовтні тепловики збільшили тариф на 77 відсотків. Найімовірніше, щоб не змерзнути, одеситам доведеться вдатися до активного споживання «альтернативних джерел тепла» з новорічного столу, підключивши до розігріву своє фірмове почуття гумору.
Втім, напередодні Нового року, незважаючи на теплу зиму, перевірку на холодостійкість у власних квартирах проходять не тільки жителі Одеси. Так, у Кременчуці цими днями без води залишилося 150 приватних будинків, дитячий садок і школа-інтернат, повідомляє наш власний кореспондент Віталій Скобельський. Причина сухості кранів — прорив водопроводу. Доки аварію ліквідовували, мешканцям зневоднених будинків і в дитячі установи підвозили добову норму води.
А напередодні тепла просили батареї й у столичних квартирах. Так, у середу майже десять тисяч жителів Печерського району через пошкодження магістральної тепломережі змушені були зігрівати свої житла підручними засобами. Такі події, на жаль, не рідкість для Києва. Приміром, мешканці Солом’янського району столиці часто стають заручниками таких незручностей. Кілька днів тому мерзли будинки на Чоколовському бульварі й вулиці Петровського. І це ще не вдарили морози! Чи витримають вчергове зношені теплопроводи, коли температура впаде, не відомо. Адже вік багатьох з них — близько сорока років. Міська влада, мабуть, намагається розв’язувати цю проблему. Наочне свідчення — «розкопки» теплотраси на вулиці Стадіонній. Траншея з’явилася тут ще влітку. До речі, тоді в будинках по сусідству зникла гаряча вода й була відсутня набагато довше від традиційного профілактичного відключення. Щоправда, потім воду дали, але окопи з оголеними трубами так досі й не засипали. Зате перед Новим роком двірники ЖЕКу з’явилися в парадних з віниками та швабрами. Прибирали бригадами. Дзвонили у двері мешканців із проханням розписатися щодо наданої послуги із зазначенням номера квартири й домашнього номера телефону. Вдалося з’ясувати, що мити парадне двірник зобов’язаний раз на місяць...