У середу Кабінет Міністрів схвалив розрахований на основі діючих контрактів з «Газпромом» проект держбюджету на 2012 рік, а вже вчора документ було розглянуто в парламенті у другому читанні. На своїй сторінці в Facebook прем’єр Микола Азаров написав, що після докладного аналізу ситуації він вирішив провести позачергове засідання уряду, щоб «не ставити фінансову та бюджетну стабільність у державі в залежність від того, коли буде газова угода». Він зазначив, що схвалення «консервативного, дуже жорсткого, але збалансованого та реалістичного проекту бюджету» є гарантією того, що, спираючись на власні сили, Україна розвиватиметься, незважаючи на кризу в єврозоні та зростання ціни на газ. «Це складне рішення, але чесне і справедливе. Жити своїм коштом краще, ніж жити під чужу диктовку», — переконаний він.

Таким чином, Верховній Раді запропоновано ухвалити проект бюджету на 2012 рік, що передбачає ціну газу на рівні 416 доларів за тисячу кубометрів. Якщо ж газові контракти таки буде переглянуто, то, відповідно, буде переглянуто й бюджетні показники. А поки що, як повідомив міністр фінансів Федір Ярошенко, уточнений макропрогноз передбачає помірний рівень зростання ВВП — у 2012 році за скоригованим консервативним сценарієм його приріст має становити 3,9 відсотка. Номінальний ВВП очікується на рівні 1,5 трильйона гривень. Під час підготовки проекту держбюджету до другого читання було знижено його дохідну та видаткову частини, зокрема, прогноз доходів зведеного бюджету порівняно з першим читанням зменшено до 424,25 мільярда гривень (на 4,2 мільярда гривень) та видатків до 461,7 мільярда гривень, що на 3,2 мільярда менше порівняно з першим читанням, але на 35 мільярдів більше порівняно з 2011 роком.
Міністр фінансів також повідомив, що порівняно з 2011 роком розмір прожиткового мінімуму зросте на 128 гривень, що має «майже вдвічі перевищити темпи зростання споживчих цін». При цьому планується запровадити нові розміри мінімальної зарплати та на 25,6 відсотка підвищити оклади працівників бюджетної сфери. Інші соціальні статті бюджету передбачають виплату надбавки усім педагогічним працівникам у розмірі 20 відсотків посадового окладу, збільшення в середньому на 10 відсотків розміру мінімальної пенсійної виплати для пенсіонерів, збільшення майже вдвічі середнього розміру пенсій чорнобильцям та на 20—30 відсотків розмірів пенсій та пенсійних виплат інвалідам війни, дітям війни та членам сімей загиблих та померлих осіб-учасників бойових дій.