Учора заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зустрівся з учасниками Програми парламентського стажування «Помічник голови Комітету Верховної Ради України 2011—2012 років». У ході спілкування М. Томенко заявив: для того, щоб діяльність парламенту відповідала суспільним настроям, необхідно повернути йому низку повноважень, без яких не можна забезпечити так званого балансу стримання і противаг між виконавчою та законодавчою владою. Це, зокрема, стосується і кадрових рішень, і бюджетного процесу, на які парламент сьогодні практично не впливає.
М. Томенко також наголосив на необхідності жорсткішої процедури зрівняння статусу комітетів. «Не може бути такого, щоб в одному комітеті було, наприклад, 35 депутатів, а в іншому — сім», — наголосив він. «Більші навантаження на той чи інший комітет треба врегульовувати чисельністю експертів і апарату, а не депутатів», — додав заступник глави парламенту.
Він акцентував увагу і на необхідності перенесення центру ваги в комітети, оскільки «там обговорення ведуть фахівці, а на засіданнях парламенту лише відбувається голосування та висловлюються точки зору, чому та чи інша фракція не голосує». Отож, на його переконання, було б доцільно, щоб при кожному комітеті діяла громадська рада, а на засідання комітетів запрошувалися відповідні фахівці.
«Отже, обмеження депутатської недоторканності, пільг тощо — це важливі речі, але без повернення реальних повноважень Верховній Раді, як інституту, важко говорити про функціональний дієвий парламент, який би поважало суспільство», — підсумував політик.
Вл. інф.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.