Вважає новий голова Всеукраїнської асоціації «Спілка вірмен України» Вілен Шатворян
Лише місяць тому він очолив Всеукраїнську асоціацію «Спілка вірмен України», а українські вірмени вже впевнені: в історії діаспори перегорнуто нову сторінку. І це не голослівні заяви. Вагомості їм надають перші кроки, зроблені Віленом ШатворЯном (на знімку у центрі) на новій посаді.
На території України вірмени проживають давно, понад тисячу років. За весь цей час було створено чимало різноманітних організацій і товариств. Однак усі вони були розрізнені, діяли самі по собі. Саме тому новий голова Спілки вірмен України, передусім, вирішив об’єднати всі організації в одну. «За місяць ми провели переговори з усіма всеукраїнськими організаціями. До нас уже приєдналися п’ять. Але ж є ще й регіональні об’єднання», — зазначив В. Шатворян.
Крім того, В. Шатворян вважає, що акцент потрібно робити на молодь. «Наш розвиток можливий тільки за активної участі молоді, без неї ми нікуди не просунемося», — впевнений він. Напевно, тому Спілка вірменської молоді стала однією із перших організацій, які приєдналися до Спілки вірмен. Однак безцінним є й досвід старшого покоління. «Лише об’єднавши наші зусилля й знання, згуртувавшись в одну сім’ю, ми зможемо сміливо поглянути в обличчя майбутньому, зробити вірменську діаспору в Україні ще міцнішою, ще успішнішою», — підкреслив голова Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Спілка вірмен України» В. Шатворян, звертаючись до учасників конференції «Нова епоха розвитку вірменської діаспори в Україні».
Але ж от парадокс, вірмени протягом стількох років живуть у нашій країні, однак ми дуже мало знаємо про їхню історію, культуру, традиції. «І винні в цьому, насамперед, ми самі, — вважає президент СВУ. — Необхідно розширювати кількість і якість перекладів вірменських книг для дорослих і дітей України, приділяти більше уваги просуванню робіт вірменських авторів у театри й кіно». До речі, вирішення цього питання глава спілки також вніс до своїх амбіційних планів.
Є серед них і активна підтримка вірмен-спортсменів, які виступають під прапором України, щоб вони, передусім, стали предметом гордості громади. Для цього при Спілці вірмен буде створено опікунську раду, що всіляко їм допомагатиме. Те саме стосується й підтримки талановитих дітей.
Взагалі, тема дітей, їх освіти займає в планах Вілена Шатворяна окремий рядок, адже в нього самого двоє дочок. Зокрема, як зробити так, щоб етнічні вірмени знали свою рідну мову.
— Хвалити Бога, — каже він, — українська держава у вирішенні цього питання йде нам назустріч. Із цього року ми одержали можливість викладати вірменську мову в школах, звісно, там, де в цьому є потреба. Крім того, нині обговорюється питання про визнання Україною вірменських атестатів.
Звідки ж візьмуться кошти на розв’язання всіх цих проблем? За словами голови Спілки вірмен, є спонсори, готові їм допомогти. Варто лише правильно почати, і допомога прийде, упевнений В. Шатворян. Як професійний спортсмен, він звик іти до перемоги, долаючи будь-які перешкоди.
Починання нового глави асоціації, спрямовані на об’єднання, вітає й Надзвичайний і Повноважний Посол Вірменії в Україні Андранік Манукян.
«Вірмени, як одна з найдавніших націй у світі, повинні бути згуртованими, сильними, дисциплінованими, поважати закони країни, в якій живуть. Якщо всі ці плани втілити в життя, то нас поважатимуть в усьому світі», — впевнений посол.
Більше десяти років з вірменською діаспорою співпрацює й заступник міністра культури Тимофій Кохан. Цей досвід, за його словами, не завжди був простим, але завжди був позитивним. «Ми знаходили або розуміння, або компроміс».
— Із приходом нового глави Спілки вірмен, — зазначив він, — відчувається абсолютно новий погляд у самоосмисленні себе як громади, що проживає в Україні. Можливо, досвід старших поколінь і завзяття молодих і буде тим альянсом, що підніме їхню роботу на цілком новий рівень.
Посприяти цьому може й готова церква. Адже саме в ній, упевнений Вілен Шатворян, міститься велика об’єднуюча сила. Однак, як з’ясувалося, більшість вірменських церков на території України віддано, зокрема, музеям. «Власне, ми не наполягаємо на безпосередньо передачі будівель, а говоримо лише про можливість проводити там богослужіння, — пояснює глава спілки. — Щоб люди могли приходити молитися».
Слід зазначити, що й у вирішенні цього питання намітилася позитивна тенденція. За місяць, що СВУ очолює В. Шатворян, удалося повернути церкву в Криму. На порядку денному — храм у Білгороді-Дністровському та Чернівцях. Крім того, у планах будівництво церкви в Донецьку і собору в Києві, що, швидше за все, розпочнеться в березні наступного року.
Що стосується україно-вірменських взаємин у цілому, то вони, за словами глави Спілки вірмен, розвиваються динамічно. «Українці дуже толерантно ставляться до всіх національностей. У нас ніколи не виникало міжнаціональних конфліктів, ми не відчували недружнього ставлення до себе, — зазначив Вілен Шатворян. — Україна — друга домівка для вірмен. Вони докладають усіх зусиль для піднесення авторитету країни, тим самим підносячи також і свій авторитет».
Фото прес-служби СВУ.