Далеко не кожному херсонцеві тепер буде по кишені покласти в переддень Нового року пакет із ласощами під ялинку для синочка або донечки. Кілограм найдешевших шоколадних цукерок виробництва єдиної в області Херсонської кондитерської фабрики за останні місяці подорожчав з 15 до 25 гривень. І не тільки тому, що основна сировина для їх виготовлення (імпортний порошок какао-бобів) теж подорожчала з 15 до 50 гривень за кілограм. Для здешевлення продукції будь-якого підприємства необхідно нарощувати обороти виробництва, однак «стратегічна» для регіону кондфабрика просто не в змозі це зробити, причому винятково з вини держави.
За останні вісім місяців їй не повернули ні копійки з належних 6,7 мільйона гривень ПДВ за експортовану продукцію, а ця сума майже дорівнює місячному фонду заробітної плати. І от наслідки: генеральний директор фабрики Ганна Дронова повідомила, що за нинішній рік, порівняно з минулим, підприємство зменшило обсяги вироблених солодощів на 780 тонн. Тож навіть традиційні новорічні набори цукерок, хоча й за найнижчою ціною, мало хто з українців зможе собі дозволити: на внутрішній ринок фабрика продала близько 20 тисяч подібних наборів, а для ласунок далекого Таджикистану — 80 тисяч!