На жаль, бібліотеки на селі давно перестали бути «вогнищами культури». У ліпшому разі вони тихенько «тліють», у гіршому — тліють буквально, бо книжки псуються у неопалюваних напівзруйнованих приміщеннях. А от у бібліотекарів Полтавського району цими днями було справжнє свято. 

У центральній районній бібліотеці — в селі Мачухи — відкрили електронну читальну залу з безкоштовним доступом до Інтернету. Її оснащено п’ятьма новітніми комп’ютерами з ліцензійним програмним забезпеченням Mіcrosoft, сканерами, принтерами та відповідним мережевим обладнанням.

Окрім ЦРБ, таке обладнання отримали й бібліотеки-філії в селах Василівка, Калашники, Кірове, Кротенки та Щербані, де до кінця листопада відкриють пункти публічного доступу до Інтернету. Загалом бібліотеки району поповнено 15 новими комп’ютерами.

Звідки така щедрість до бібліотек? Допоміг дядько Сем. Точніше Білл Гейтс, який разом із дружиною Меліндою опікується програмою «Бібліоміст». Саме Полтавський район і став переможцем другого раунду конкурсу в рамках програми, що працює в Україні.

Ця послуга цілком безкоштовна для читачів. Першими користувачами стали школярі та студенти. Та й дорослі завдяки бібліотекарям, що пройшли навчання в тренінговому центрі, теж опанували комп’ютер і використовують Інтернет.

У межах проекту «Бібліоміст» в Україні» сума гранту — 25 мільйонів доларів США. Це чотирирічна програма, спрямована на поліпшення доступу населення до інформації шляхом обладнання публічних бібліотек технікою, а також формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати.