Влада Херсонщини заощаджує на лікуванні хворих дітей 
Підвищенню народжуваності на Херсонщині начебто можна тільки радіти. Однак не все так просто: лікарі кажуть, що пологи без патологій нині, швидше, рідкість, ніж правило. От «бебі-бум» і обернувся потоком маленьких пацієнтів для дитячої обласної лікарні, що дедалі зростає. Останніми місяцями вона повнісінька: маючи лише 540 ліжко-місць, лікувальна установа пропускає за рік близько 17 тисяч хворих.
Здавалося б, на збільшення кількості пацієнтів влада мала б відреагувати відповідним збільшенням фінансування дитячої лікарні — адже іншої такої в нас просто немає і не передбачається. Та тільки можновладці в наших краях тим і славляться, що їхні вчинки від здорового глузду часом досить далекі. Торік придбання ліків і медикаментів для цієї комунальної установи обласний бюджет фінансував з розрахунку 16,85 гривні на добу на кожного пацієнта. За минулий рік ліки подорожчали в середньому на 30—40 відсотків, а деякі й удвічі. Але замість адекватного збільшення асигнувань дитячій обласній лікарні в 2011-му облрада їх... зменшила на третину — до 10,81 гривні на добу.
Тепер батьківські гаманці порожніють з такою швидкістю, немов важкі пачки грошей звідти ураганом видуває. Міркуйте самі: у спеціалізованій реанімації немовлят на ліки для малюків іде близько 300 гривень на добу, у звичайній реанімації — 180 гривень. І це мінімум! Але ж платити часом буває й нікому: якщо з вулиці «швидка» привезла травмованого бродяжку, котрий утік від мами з татом, що спилися, то цю дитину не виставиш за поріг тільки тому, що в неї в кишені немає ні копійчини.
До того ж маленьких пацієнтів скоро просто нікуди буде покласти: у медиків дедалі частіше трапляються гарячі днини, коли на шість реанімаційних ліжок припадає по 10—11 пацієнтів.
Зайве ліжко у відділення, звичайно, якось втиснути можна, але звідки взяти додаткові апарати штучної вентиляції легенів і на які кошти монтувати додаткові розетки, щоб ці апарати підключити?
Колись медикам з дитячої обласної якось вдавалося «викручуватися» за рахунок фінансових надходжень від здачі вільних приміщень в оренду під аптеки або «точки» із продажу всілякого побутового дріб’язку, необхідного і лікарям, і пацієнтам. Орендарі справно перераховували лікувальній установі по 19—20 тисяч гривень щомісяця, і на ці гроші можна було купувати ліки для найбільш нужденних або пальне для машин, що евакуюють хворих малюків із сільської «глибинки». Але в нинішньому році депутати облради перекрили для комунальних лікарень і цей жалюгідний грошовий струмочок, ухваливши передавати орендну плату в обласний бюджет.
Виходить, «стратегічно мислячі» народні обранці з Херсона безсоромно обібрали хворих дітей двічі: спочатку урізали витрати на ліки для них, а потім відібрали в лікарні ще й доходи, за які можна було купувати більше цих ліків!
Жвавість на шляху до економічних реформ власники мандатів демонструють просто приголомшливу. Але це, схоже, саме той випадок, коли ноги випереджають голову.
Ви запитаєте, а може, влада просто не знає про те, в яку халепу з їхньої милості потрапили люди в білих халатах і батьки хворих діточок? Та все вони чудово знають: звернення з дитячої обласної лікарні про проблеми з медикаментами летять у Херсонське управління охорони здоров’я, а те шле у зворотний бік досить підбадьорливі відписки. Мовляв, якщо за підсумками фінансового півріччя у скарбниці «намалюються» надпланові надходження, частину їх можна буде спрямувати на невідкладні потреби дитячої обласної лікарні. От тільки чиновницькі «завтраки» — погана заміна тим-таки лікам, які потрібні не за «підсумками півріччя», а сьогодні, зараз.