Міськвиконком своїм розпорядженням затвердив нові тарифи на утримання комунального житла — вони наберуть чинності 1 січня 2012 року. Втім, у нових правилах гри є і цікавіші відмінності. Чи не вперше тариф встановлюється індивідуально для кожного з багатоквартирних житлових будинків. Їх в обласному центрі понад 1300, тому залежно від площі прибудинкової території, наявності чи відсутності ліфта, сміттєпровода щомісячна плата за квадратний метр коливатиметься у межах від 4 копійок до 3 грн. 7 коп.
У середньому тарифи зросли в 1,4 разу, але могли бути ще вищими. Завадило те, що той самий міськвиконком відкоригував в останній момент кількість обов’язкових послуг для власників квартир — зменшив його аж на п’ять позицій. Зокрема, з нього виключили послуги з поливу подвір’я, прибирання технічних поверхів та даху, обслуговування «систем диспетчеризації».
Керівники житлово-експлуатаційних організацій Херсона вітають нові тарифи, адже вони були незмінними з 2008 року, а з того часу неодноразово підвищувалася мінімальна заробітна плата, вартість електроенергії та пального, плата за утилізацію побутових відходів тощо. В свою чергу, споживачі нарікають: хоч би скільки збільшували квартплату, якість послуг від цього не покращується. А от муніципальні чиновники у відповідь на це дають городянам стандартну пораду: створюйте товариства співвласників багатоквартирних будинків і самі встановлюйте для себе квартплату. Цією порадою вже багато хто скористався: майже в кожній п’ятій житловій багатоповерхівці обласного центру мешканці господарюють самі.