— Робота сільського голови хоч і потребує багато сил та енергії, проте цікава, змушує багато вчитися, — каже Кам’янський сільський голова Тетяна Мініч. — Адже мусиш вникати в усі сфери життя громади — знати бухгалтерію, будівництво, земельні та інші питання.

Розпочала Тетяна Олександрівна з наведення елементарного порядку. Засукавши рукави, прибирати територію біля адмінприміщень та навколо пішли всі: і колектив сільської ради на чолі з головою, і працівники школи та інших установ. Наступний крок — впорядкування сільських вулиць, ремонт доріг. Лише за рік на території ради вдалося полагодити майже десять кілометрів шляхів. Частину коштів для цього виділено з сільського бюджету, решта — внесок місцевих жителів. Спершу громада зголосилася на це, так би мовити, зі скрипом, а потім не пошкодували, бо гуртом зробили добру справу. До того ж згідно з обласною програмою тут облаштовано ще одну білощебеневу дорогу.
Щоб село Кам’яне стало ще затишніше, цьогоріч тут започатковано конкурс на кращу садибу.
— Оглядаємо садиби без попередження, — каже сільський голова. — Когось хвалимо, а когось і навпаки... Кому хочеться бути оголошеним на сході села в десятці найгірших садиб? На мою думку, такі конкурси дуже важливі, бо порядок у селі починається з ладу на обійстях у кожного з мешканців. Усі хочуть, щоб було чисто, та, на жаль, не всі хочуть прибирати.
Кращих кам’янських господарів за підсумками конкурсу було вшановано на святі села, яке відбулося 21 листопада. До речі, вперше за останніх десять років. Найдбайливішою визнано місцеву господиню Галину Ковальчук. Не залишилися без уваги і старожили, і багатодітні матері, і ветерани... До речі, святковий захід відбувся в оновленому сільському клубі. Його ремонт — теж одна зі справ, за яку Тетяна Мініч найперше взялася, щойно обійняла посаду сільського голови.
— Клуби в нас є в кожному із трьох сіл ради, проте всі такі, що, як то кажуть, роботи непочатий край, — ділиться Тетяна Олександрівна. — Там немає належних умов для дозвілля молоді, а нам конче треба вирвати її із кафе та барів. Тим паче що село молодшає. Це, звісно, тішить. Нам дуже необхідний культурно-дозвільний комплекс. Там і дітки зможуть собі заняття до душі знайти, і молодь.
Дуже потрібно, на думку Тетяни Мініч, створити в селі місцеву пожежну команду.
— Кам’яне аж за 56 кілометрів від райцентру Рокитне, тож у разі пожежі зарадити біді дуже важко. На жаль, це питання затратне, тому самотужки нам не впоратися.
У планах Тетяни Мініч і налагодження співпраці із владою та громадами сусідньої Білорусі, населені пункти якої розташовані на відстані простягнутої руки. Громадам є чого повчитися одна в одної.
— Я дуже вдячна односельцям за те, що позитивно сприймають мої ініціативи й активно долучаються до їх впровадження, — усміхається Кам’янський сільський голова.
Світлана ТУБІНА, Олександра ЮРКОВА.
Фото Світлани ТУБІНОЇ.