Із підсумкової прес-конференції Президента України Віктора Януковича
 
Віхи року
 
У своєму вступному слові глава держави наголосив, що рік, який минає, був дуже непростий, насичений. Ми мали великі сподівання, але не завжди відбувається так, як хочеться. Деякі питання вдалося вирішити успішно, по деяких триває робота, і це цілком природно, бо життя триває. Але найголовніше — вдалося досягти позитиву, який дає надії на майбутнє, у нас завжди була, є і буде віра в наші сили, в можливості наших людей. І наступний рік, переконаний Президент, також дасть позитив.
В. Янукович зауважив, що два минулі роки діяльності нової влади були своєрідним закладанням фундаменту, спробою сил — чи здатні ми подолати виклики долі, чи ні. А виклики були досить непрості. «За великим рахунком, нам вдалося витримати, у дуже непростій ситуації знайти рішення, деякі питання залишаються перехідними на наступний рік, — сказав глава держави. — Безумовно, швидкість, глибина реформ завжди буде суперечливим питанням і залежатиме від багатьох складових, у тому числі й від виконавців, від їх рівня підготовки, від стану суспільства, сприйняття того нового, що пропонуємо. Хоча кожна людина розуміє: для того, щоб змінити життя на краще, потрібен рух уперед, потрібні зміни. Рух вперед завжди поступальний, завжди глибоко продуманий, дуже часто він обережний і це цілком зрозуміло». На думку Президента, варто зробити висновки з того негативу, який нині відбувається у світі, з непродуманих кроків лідерів різних рівнів, до чого призводять революції. «Але, незважаючи на те, що рік був непростий для всього світу, ми продовжили курс реформ», — підкреслив В. Янукович.
 
Серед позитивів року, що минає, Президент назвав:
* Закладено умови для покращення життя громадян — підвищено пенсії, зарплати і соціальні виплати, допомогу при народженні дитини
* Стійка динаміка зростання економіки в Україні та стабільність макроекономічних показників
* Зібрано найбільший практично за всі роки незалежності урожай зернових
* Створено нові умови для розвитку бізнесу, нові правила гри, запрацював новий Податковий кодекс
* Майже на 40% зріс український експорт, на 14 % зріс роздрібний товарообіг
* Уперше за історію незалежної України народжуваність перевищила смертність у 8 областях
* Масштабні проекти — Євро-2012, будування доріг, побудова вітряних, сонячних електростанцій, 21 нової школи, створення єдиної освітньої мережі, реформи у сфері охорони здоров’я, освіти, ЖКГ.
Попри позитивні тенденції в економіці, серед недоліків В. Янукович назвав серйозні питання до роботи уряду та виконавчої влади. За його словами, на заваді вирішення багатьох проблем стояли низка прорахунків, інертність, а часом і прямий опір бюрократичного апарату. «Дуже часто не задовольняла робота керівництва деяких урядових структур, місцевих адміністрацій, але ми підходили і будемо жорстко підходити до кадрових рішень стосовно тих чиновників, які не відповідають вимогам часу», — сказав Президент. Але водночас, визнав він, у цілому уряд і виконавча влада свою справу зробили. А прорахунки треба своєчасно виправляти і ніколи їх не повторювати.
Прогноз
Наступного року, пообіцяв В. Янукович, акцент буде зроблено на поглибленні реформ на місцевому та регіональному рівнях, створенні міцних регіональних зв’язків між місцевими громадами, забезпеченні прозорості й ефективності державного управління, боротьбі з корупцією. У 2012 році, на думку Президента, треба використати ті переваги, які отримано за попередні два роки, — значне скорочення дефіциту бюджету, збільшення доходів держбюджету, скорочення видатків на обслуговування зовнішнього боргу.
«Зовнішня політика повинна бути прагматичною. Соціальні стандарти повинні також зростати. У нас є всі можливості з оптимізмом дивитися у майбутнє. Ми робитимемо все, щоб наближати Україну до демократичних стандартів, за якими живе Європа», — сказав глава держави.
Старий чемодан
Коментуючи болюче питання пільг чорнобильців, глава держави підкреслив: робити будь-які експерименти над людьми не можна. «Але у нас є старий чемодан, який тягнемо за собою, — ті закони, які не відповідають вимогам часу, популістські закони, які приймалися напередодні виборів», — зауважив В. Янукович. За його словами, держава має борг перед ліквідаторами і зобов’язана створити умови для їх лікування та гідного життя, але прикро, коли під пільговиків підлаштовуються аферисти та до них приєднуються деякі політичні гравці. «Не можна гратися на біді. Ми повинні вирішувати проблемні питання, відверто казати про непідйомні соціальні зобов’язання держави», — вважає Президент. На його переконання, має бути відновлена справедливість у розподілі пільг, наданні субсидій. А уряд разом із парламентом повинен навести лад у справедливому розподілі державних коштів.
Водночас глава держави наголосив: будь-які реформи потребують часу, цей механізм має непросту суспільну інерцію і до цього має бути готове і громадянське суспільство, і влада. «Коли дивлюся на протестні акції, у мене болить серце, — зізнався В. Янукович. — За цим, безумовно, стоять прорахунки влади, які можна розкласти на наслідки минулого, недоліки виконавців, прорахунки в реформах. Але в цілому ми зберегли стабільність. У сім’ї завжди є проблеми, як і в державі. Та головне — зберегти здобутки і суспільну злагоду, стабільність».
Відставки
Чи відбудуться невдовзі відставки у виконавчій владі? «Є сьогодні плани зробити деякі кадрові зміни, вони будуть тоді, коли настане час, — сказав Президент. — Але це не самоціль. Самоціль — покращення системи ефективності влади. І там, де є необхідність, де «дозріло», рішення будуть прийматися негайно. Але там, де є можливість «другого дихання», нехай спробує, можливо, стане чемпіоном».
Ціна на газ
На які поступки готова піти Україна щодо ціни на газ та створення газотранспортного консорціуму? Чи збільшаться тарифи на газ для населення? Це питання є одним із центральних у розвитку нашої економіки, вважає Президент. Він зауважив: у 2010 році ми отримали дуже тяжку спадщину і щомісяця мусимо платити 500 мільйонів доларів за газ, щоразу постає питання, де взяти гроші. Українські промислові підприємства платять за газ, який лягає у собівартість продукції, набагато більше, ніж їх конкуренти у всьому світі. Європейські країни платять менше на 100 доларів, Росія — майже на 300 доларів менше. Далі підвищувати тарифи на газ для населення також нема куди, — вважає глава держави. «Не можна перекладати цю проблему на громадян країни, тому ми не стали підвищувати тарифи на 50%, як того вимагав МВФ, — сказав В. Янукович. — Але надалі ситуація так тривати не може».
Президент висловився за створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю України, Росії та Євросоюзу. І пояснив це тим, що після рішення Європи про будівництво північного потоку газогону виникла загроза, що вітчизняна газотранспортна система девальвуватиме і в політичному, і в економічному плані, опиниться на узбіччі, а то й перетвориться на металобрухт. Окрім того, Україні дуже складно самотужки модернізувати газогони — відповідні проекти коштують від 5 до 7 мільярдів доларів. Створення газотранспортного консорціуму забезпечить модернізацію та технічну стабільність газотранспортної системи, збільшить прокачування газу, — зазначив В. Янукович. — Це все покладено в концепцію переговорів із нашими партнерами — і з Росією, і з Європою». А ціна на газ, за його словами, має бути «європейська і справедлива». На сьогодні ціна на російський газ для України з урахуванням знижок відповідно до Харківських угод становить 415 доларів за тисячу кубометрів. Наступного року, вважає Президент, ціна на газ має бути значно дешевшою і не перевищувати 250 доларів. Глава держави висловив сподівання, що газові перемовини закінчаться компромісним рішенням.
Справа Тимошенко
Чи можлива амністія для Юлії Тимошенко? Це питання дуже болюче і неприємне, — визнав Президент. Але нагадав, що газові угоди, підписані попереднім урядом у 2009 році, лягли дуже тяжким тягарем на економіку держави, буквально знищують економіку. За його словами, розслідування кримінальних справ проти екс-прем’єра має тривати строго за законом, без застосування вибіркового підходу. Але це питання дуже заполітизовано. «Почалася політична гра, і я став заручником цієї ситуації, — сказав В. Янукович. — Розслідування припинити не можна. Недоліки українського законодавства треба виправляти, треба вдосконалювати систему судочинства». І додав, що нині разом із фахівцями Ради Європи підготовлено новий Кримінально-процесуальний кодекс, який невдовзі розглядатиме парламент. А деякі питання судової реформи та вдосконалення кримінального законодавства неможливо вирішити без конституційної реформи, змін до Конституції.
«Я не проти того, щоб Тимошенко була звільнена за певних умов, які передбачені українськими законами, — зазначив Президент. — Понад те, я хотів би, щоб ця справа була якнайшвидше завершена, я зацікавлений у цьому більш ніж хто. Але брати відповідальність на себе у питаннях, щодо яких за Конституцією не маю повноважень, не маю права. Це також буде злочин, якщо я почну зловживати своїми повноваженнями, порушення закону». Водночас В. Янукович заявив: якщо в парламенті буде знайдено консенсус і прийнято закон про декриміналізацію відповідальності колишніх високопосадовців, він тоді прийме рішення, підписувати цей закон чи ні. «Я завжди буду рахуватися з рішенням суду, яке б воно не було. Я бажаю, щоб з політичної площини це питання перейшло в юридичну. Якщо злочин буде доведено слідчими і в суді, за це треба буде нести відповідальність. Немає людей без гріха, але повинен працювати принцип презумпції невинності та невідворотності покарань», — така позиція глави держави щодо справи Тимошенко.
Ринок землі
Яка ідеологія закладається у земельну реформу? Земельна реформа давно перезріла і не треба гратися з цим питанням, як політики різних часів, не доводити ситуацію до абсурду, — переконаний Президент. Адже земля — найбільша цінність нашої держави. В. Янукович наголосив, що має бути поступове прийняття законопроектів щодо запровадження ринку землі, їх прозоре обговорення, імплементація, і, як тільки побачимо недоліки, доведеться їх виправляти. Податки від продажу землі, які сплачуватимуться органам самоврядування, сільрадам, мають піти на розвиток інфраструктури села, — вважає глава держави. А економічний ресурс сільського господарства величезний. У цьому переконалися нинішнього року: за правильного підходу можна збирати великі врожаї.
 
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.