Служба безпеки повернула в державну власність одну з гірничо-збагачувальних фабрик Луганщини. Півтора року тому її було передано Фондом держмайна України в оренду комерційній структурі із правом подальшого викупу. Але коли співробітники СБУ вивчили правові підстави й наслідки укладання орендного договору, з’ясувалося, що процедура передачі супроводжувалася низкою порушень норм Господарського кодексу й відомчих нормативів. Зокрема, порушена технологічна цілісність державного підприємства. Питання про оренду не було погоджено з місцевими органами влади, що призвело до скорочення робочих місць і втрати працівниками фабрики соціальних гарантій. Відповідно до протоколу загальних зборів трудового колективу, рішення на користь орендаря було прийнято одноголосно. Однак насправді питання про оренду на тих зборах взагалі не розглядали.

Нагадаємо, збагачувальну фабрику було побудовано одночасно із шахтою, вона мала із нею загальний вантажний ланцюжок і відвантажувала видобуте вугілля як цілісна технологічна система. Але зі зміною власника ГЗФ шахта виявилася залежною від орендарів. Вони диктували монопольні ціни на збагачення й відвантаження вугілля, а це обумовлювало збільшення собівартості чорного золота.
Соціальна політика нових власників викликала також невдоволення робітників через порушення колективного договору й соціальних гарантій. Проведена Мінвуглепромом перевірка підтвердила ці факти, після чого міністерство ініціювало розірвання договору оренди через суд. Суди всіх рівнів визнали договір недійсним. Восени цього року цілісний майновий комплекс збагачувальної фабрики вартістю понад 9 мільйонів гривень повернули до складу державного підприємства.