З ініціативи голови Дніпропетровської обл-держадміністрації Олександра Вілкула розроблено першу в Україні регіональну Програму сприяння громадянській і соціальній активності громад на 2012—2016 роки, — розповів журналістам голова обласної ради Євген Удод. Йдеться, мовляв, про якісно нову філософію управління територіями. І передусім ця програма торкнеться розвитку міських співтовариств.

Головна умова — прояв ініціативи самих жителів. Вони зможуть вирішувати цілу низку питань: від ремонту дворових доріг, створення дитячих і спортивних майданчиків до освітлення й озеленення дворів. На сьогодні в області створено й працюють 926 ОСББ — це третій результат в Україні. Майже 150 з них утворилися протягом 2011 року.

— В рамках розвитку цього напряму разом з регіональною асоціацією ОСББ і ЖБК «Наш дім» ми підготували спільний план заходів. Зокрема, на п’яти пілотних будинках у Дніпропетровську та Кривому Розі робитимемо теплову санацію фасадів, — зазначив Євген Удод.

Фахівці Придніпровської державної академії будівництва та архітектури вже зробили експертизу й надали результати енергоаудита будинків. 

На кожний будинок витратять близько 700 тисяч гривень. При цьому по 300 тис. гривень виділить обласний бюджет, ще по стільки — міські й по 100 тисяч гривень направлять на цю мету зі своїх фондів місцеві депутати. Лише 20 відсотків робіт профінансують самі мешканці будинків.

І це тільки початок спільних робіт із санації та ремонту житлового фонду, що незабаром повністю перейде на баланс ОСББ.