Центральна виборча комісія, станом на 16.30        29 жовтня, опрацювала 98,89% протоколів дільничних комісій. За попередніми результатами, до парламенту проходять шість політсил. Лідирує «Народний фронт» — 22,17%, Блок Петра Порошенка відстає на кілька десятих відсотка — 21,81%, на третьому місці — Об’єднання «Самопоміч» — 10,99%. Опозиційний блок набирає 9,38%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,44%, а «Батьківщина» — 5,68%. «Свобода» з результатом 4,71% не долає прохідний п’ятивідсотковий бар’єр.

Центрвиборчком у режимі засідання продовжує приймати оригінальні протоколи окружних виборчих комісій із 198 округів, де 26 жовтня відбулися позачергові парламентські вибори. Розпочався цей процес з 11-ї ранку вівторка, 28 жовтня. У перший день ЦВК прийняла оригінали протоколів із двох виборчих округів, у середу, станом на 14-ту годину, — ще з 21, загалом із 23 округів. А заявок про приймання протоколів від окружкомів, за словами керівника прес-служби ЦВК Костянтина Хівренка, учора надійшло майже 40.

Станом на 14-ту годину, до ЦВК надійшли всі 100% електронних протоколів із результатами голосування від шести областей — Закарпатської, Кіровоградської, Полтавської, Сумської, Хмельницької.

В одномандатних виборчих округах ЦВК опрацювала 98,47% протоколів, уже завершено підрахунок голосів у понад 140 округах. Станом на 14-ту годину вчора вже були відомі попередні результати мажоритарних виборів у шести областях — Закарпатській, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій. Найкволіше, як і очікувалося, надходить інформація з Донбасу. У Донецькій області завершили підрахунок голосів у семи із 12 округів, де відбулися вибори. У трьох округах лідирує Блок Петра Порошенка, у решті — Опозиційний блок. В одномандатному окрузі №49 Донецької області, де лідирує самовисуванець Денис Омельянович, опрацьовано лише 53,9% протоколів дільничних виборчих комісій. На Луганщині лише один виборчий округ (№107), станом на 14-ту годину вчора, опрацьовано усі 100% протоколів у багатомандатному окрузі. У всіх п’яти округах, де відбулися вибори, лідирує Опозиційний блок. Така сама ситуація і на мажоритарці: у 106-му окрузі, де лідирує представник Опозиційного блоку Євген Бакулін, підраховано лише 56,14%, у 112-му окрузі, де лідирує самовисуванець, народний депутат багатьох скликань Юлій Іоффе, — лише 69,57%, на 114-му окрузі (лідер — самовисуванець Юрій Гарбуз) — 77,22%. Загальмувало і на Одещині у 137-му виборчому окрузі, де наразі перемагає самовисуванець Леонід Клімов. Досі не підбито підсумки голосування і на столичному окрузі №216 (лідирує самовисуванець Олександр Супруненко). По обіді завершився підрахунок на 223-му окрузі, де перемогу здобув свободівець Юрій Левченко, обігнавши свого давнього конкурента на виборчих перегонах Віктора Пилипишина.

Водночас, незважаючи на деякі «проблемні» округи, у ЦВК не бачать підстав ставити під сумнів та не визнавати вибори у жодному окрузі. «Підстав говорити про те, що в якомусь окрузі ми не будемо мати за встановленими підсумками голосування народного депутата-мажоритарника, немає», -заявив прес-секретар ЦВК Костянтин Хівренко. Окрім того, не зафіксовано і якихось технічних проблем із введенням даних до інформаційно-аналітичної системи «Вибори» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Певні проблеми із встановленням результатів виборів в одномандатних округах є на місцях, у самих окружкомах, звідки надходить і тривожна інформація. Деякі кандидати у депутати вимагають повторного підрахунку голосів через суд. Зокрема, із такою заявою виступив кандидат у депутати у виборчому окрузі №13, лідер Європейської партії, депутат попередніх скликань Микола Катеринчук. Станом на 14-ту годину 29 жовтня, в цьому окрузі було опрацьовано 98,3% протоколів і лідирує самовисуванець Петро Юрчишин. У партії заявили, що представники Миколи Катеринчука звернулися до Вінницького окружного адмінсуду з позовом до окружної виборчої комісії, в якому просять суд зобов’язати ОВК провести повторний підрахунок голосів у Хмільницькому районі. У партії заявили, що мають докази підкупу виборців та порушень під час складання протоколів ДВК.

У закордонному виборчому окрузі, де голосування відбулося на 112 дільницях, опрацьовано вже всі 100% електронних протоколів. За межами України партійні симпатії розподілилися дещо інакше, аніж загалом по державі — найбільше голосів (25,38%) також віддано за «Народний фронт», а ось «Самопоміч» і Блок Петра Порошенка помінялися місцями (відповідно 22,24% і 21,72%). Четверта, п’ята і шоста позиції з кількістю відданих голосів у закордонному окрузі відповідно у «Правого сектору», «Свободи» і «Громадянської позиції». А за Опозиційний блок закордонні українці віддали лише 548 голосів (1,35%).

Нагадаємо, що позачергові вибори до Верховної Ради відбулися 26 жовтня не в усіх 225, а в 198 виборчих округах, не пройшли в анексованому Росією Криму, а також на частині східних територій, які перебувають під контролем проросійських сепаратистів. Відтак у новому парламенті буде 423 депутати, а не 450.