У мажоритарних округах перемагають бізнесмени

З 12 народних обранців, що перемагають у мажоритарних округах на Львівщині, семеро мають стосунок до бізнесу. З них п’ятеро вже балотувалися на минулих виборах і зазнали поразки. Але, схоже, не опустили руки і продовжували працювати зі своїми виборцями. Цьогорічні перегони стали своєрідним реваншем для заможних кандидатів. Усі вони, за винятком Андрія Лопушанського, колишнього заступника голови «Нафтогазу», йшли на вибори під прапорами партії «Блок Петра Порошенка». Обіцяли підтримувати курс Президента на реформи — це було вирішальним для галицького виборця.
За підтримки президентського блоку народними депутати стануть бізнесмени брати Богдан і Ярослав Дубневичі, яких вважають найзаможнішими львів’янами. На Жидачівщині перемагає представник аграрного бізнесу Андрій Кіт, на Перемишлянщині — керівник західного управління нафтопроводу «Дружба» Тарас Батенко. Під президентськими гаслами у Сихівському виборчому окрузі з невеликим розривом переміг керівник медіахолдингу «ЗІК» Дмитро Добродомов.
Друга частина переможців — це ті, хто пройшов загартування на Майдані та у зоні АТО. Вони йшли на вибори переважно як самовисуванці й порівняно з бізнесменами здобули менше голосів. Але їх перемога, досі нікому не відомих, виявилася переконливою і символічною, бо їхні конкуренти ремонтували дороги, вставляли пластикові вікна, засівали округи матеріальними благами. Заможних кандидатів нині почали називати «гречкосіями». А вояки перемогли на своїх округах без будь-якої фінансової підтримки, тому вважають себе незалежними і зможуть голосувати за принципові закони без оглядки.
Ось їхні імена. Легендарний сотник Майдану Володимир Парасюк набрав понад 55 відсотків голосів виборців. Його конкурентом був відомий політолог, харизматичний інтелектуал Тарас Возняк. Для жителів Яворівського та Жидачівського районів вирішальним стало те, що Володимир воював на сході.
На Дрогобиччині та Брідщині вийшли переможцями ще два вояки — Михайло Бондар та Богдан Матківський, а на Сокальщині — колишній керівник медичної служби Майдану Олег Мусій.
Партія Андрія Садового «Об’єднання «Самопоміч» здобула єдиний мандат у Залізничному районі Львова, де начальник управління культури міськради Ірина Подоляк переконливо перемогла представницю «Свободи» Ірину Фаріон.
Отож симпатії жителів Львівщини наче розділилися: вони голосували за тих, хто обстоював нашу незалежність зі зброєю в руках, але водночас не забули й тих, хто матеріально й конкретними справами допомагав виборцям.
З попередніх перегонів зробили серйозні висновки і заможні кандидати. Вони вже не світилися цілодобово на екранах телевізорів і не демонстрували, як допомагають містянам. Зникли сюжети, як в школах чи дитсадках дітям роздають пакунки, як ремонтують дороги. Це робили тихо і без будь-якої реклами, не прив’язуючи себе до виборів. Бізнесмени переважно працювали в тіні й з впливовими людьми регіону.
Ще один урок цьогорічних перегонів полягає у тому, що виборець втомився від порожніх обіцянок і тому досить агресивно сприймав виступи кандидатів. У деяких округах навіть доходило до рукоприкладства.
Богдан КУШНІР.
Львівська область.
На Рівненщині обирали ще й міського та сільських голів
 
Минулої неділі чотири територіальні громади Рівненщини, крім парламентаріїв, обирали ще й міського та сільських голів. Усі вони самовисуванці. Як повідомили у Рівненській обласній раді, міським головою Сарн обрано Світлану Усік, позапартійну, яка до цього працювала заступником міського голови. Симонівським сільським головою (Гощанський район) обрано Ніну Ткачук, члена ВО «Батьківщина», яка до цього працювала продавцем. Спеціаліста-юристконсульта Зарічненської селищної ради, позапартійного Руслана Мельника обрано Борівським сільським головою (Зарічненський район). Шпанівським сільським головою (Рівненський район) обрано члена партії «УДАР» Миколу Столярчука.
Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
У Сумах і досі «коригують» протоколи
 
На Сумщині через два дні після виборів протоколи дільничних комісій масово переписувалися за підказки, ініціативи і з відома ... членів окружної виборчої комісії округу №158. Про це повідомляє прес-секретар Громадської мережі «ОПОРА» в регіоні Ірина Стегній.
Спостерігач «ОПОРИ» Андрій Лозовицький поінформував, що вранці 28 жовтня в коридорах окружкому заступник голови ОВК запитував членів дільничних виборчих комісій, чи були виправлені помилки. Інший член ОВК постійно підкликав до себе голів окремих ДВК і вказував їм щось, повертаючи протоколи.
«На моє запитання, чи можлива така самодіяльність, коли станом на ранок 27 жовтня були прийняті 100 комісій і не відправлено на доопрацювання і уточнення протоколи жодної з них, заступник голови ОВК запевнила, що все здійснюється в рамках закону і, що всі дільничні комісії мають високий рівень підготовки», — сказав Лозовицький.
Однак окружна виборча комісія прийняла останній протокол о 17-й годині 27 жовтня, а вже за годину її голова Олексій Сайко оголосив перерву до ранку, мотивуючи своє рішення «завислим сервером». А ще за годину (о 19.00) на сайті ЦВК з’явилася інформація про опрацювання в цьому окрузі 100% протоколів.
У приватній розмові зі спостерігачем один з членів окружкому, який побажав залишитися інкогніто, розповів, що протоколи дільничні комісії переписували масово з відома та за допомогою членів окружної виборчої комісії на третьому поверсі районної держадміністрації, де розташована ОВК. При цьому практично всі голови дільничних виборчих комісій приїздили здавати протоколи, маючи при собі мокрі печатки.
Вочевидь, факти, наведені у цій публікації, повинні якнайшвидше зацікавити працівників Генеральної прокуратури України, які мають розставити усі крапки над «і»...
Владислав ЖМУРКОВ.
Сумська область.