Значно менше вільного часу зможуть проводити зі своїми родинами офіцери апарату управління МВС Херсонщини. Уже з нинішнього тижня вечорами після роботи, відповідно до розпорядження начальника УМВС генерал-майора Валерія Литвина, вони обходитимуть вулиці спільно зі штатними співробітниками міліцейської патрульної служби. Одночасно на вулиці вийдуть й оперативники карного розшуку в цивільному одязі. Гуляючи ближче до ночі поруч із розважальними закладами і в «спальних» мікрорайонах, наче самотні перехожі, на яких став посилено полювати злочинний елемент. Надзвичайні заходи пов’язано з характерним для осені «сплеском» вуличної злочинності — користуючись тим, що нині темніє рано, грабіжники чатують на перехожих, що повертаються додому з роботи, глушать їх ударами по голові і забирають наявні в них цінності. Рахунок таким «атакам» з листопада вже пішов на десятки і останнім часом доходить до 2—3 вуличних грабежів на день! Тож керівництво УМВС сподівається: посилення патрулів і обхід жилмасивів «підставними» перехожими дасть змогу збити хвилю вуличних розбоїв.
«Раніше грабіжники мали звичай зривати з пішоходів дорогі норкові шапки. Нині мода на такі хутряні аксесуари минула, і злочинці переключилися на зривання золотих ланцюжків, викрадення сумок і мобільних телефонів. Нині розкривають близько шести з кожного десятка схожих нападів, з них половина — по гарячих слідах. Однак цього недостатньо, щоб гарантувати городянам безпеку, тому на якийсь час патрулювання доведеться посилити», — пояснює генерал-майор Валерій Литвин.
Дачі з капканами
У власну пастку потрапив надто ощадливий житель Херсона. Боячись, що злодії вкрадуть моторний човен, пришвартований поруч із причалом на його дачі на правому березі Дніпра, винахідливий городянин змайстрував «капкан» з мисливським патроном. Тільки-но сторонній наближався до «моторки», мав спрацювати ударно-спусковий механізм замаскованого самостріла, і в людину летів заряд дробу. Але час минав, злочинці жодного інтересу до суденця не виявляли, тож власник дачі зовсім забув про свій винахід, поки... не наштовхнувся на нього з необачності. Самостріл спрацював чудово: випущена з близької відстані дріб продірявила 34-річному херсонцю кисть лівої руки — його довелося везти до лікарні на операцію. Лікарі кажуть: добре, що майже жменя важких металевих кульок не зачепила якийсь життєво важливий орган.
— Пристрій, що спрацював на причалі, нами вилучено й передано на експертизу. За наявності відповідного експертного висновку, поранений може бути ще й притягнутий до кримінальної відповідальності за незаконне виготовлення і зберігання вогнепальної зброї, — не відкидає заступник начальника Дніпровського РВ УМВС Херсона Віктор Бахман.
Наставляти капкани на незваних гостей — давня «традиція» херсонських дачників. На початку 90-х років минулого століття, коли й сади, й будиночки в садівничих товариствах буквально повністю спустошували цілі ватаги мисливців за чужим добром, багато садівників цим не гидували, розставляючи в будиночках приховані капкани на хижаків або навіть встановлюючи самостріли. Бували й випадки, коли спеціально, очікуючи крадіїв, на кухнях і верандах залишали пляшки з горілкою, а в горілці — сильне проносне або навіть щуряча отрута.
Утім, стражі порядку застерігають: такі методи «самооборони» і для хазяїв, і для злодіїв можуть закінчитися однаково погано. Якщо викрадач потрапить у капкан або отруїться, майно дачника, звичайно, вціліє, але він сам потрапить до суду за обвинуваченням в убивстві з необережності. 
Помститися за себе може й потерпілий, якщо виживе — візьме та й запустить у будиночок «червоного півня». Тож розумні люди рекомендують або витратитися на організацію пильної охорони заміської нерухомості, або після збору врожаю й настання холодів вивозити з «фазенд» все цінне до наступної весни.