Блок Петра Порошенка запропонував до обговорення проект Коаліційної угоди у Верховній Раді восьмого скликання. Проект цього документа вчора оприлюднено на сайті блоку solydarnіst.org для «загального обговорення». У ньому прописано зобов’язання членів коаліції та першочергові реформи. Наразі документ передано двом партіям, переможцям позачергових парламентських виборів-2014, — «Народному фронту» та Об’єднанню «Самопоміч». Коаліційна угода буде відкрита до підписання і для інших фракцій. 

Проект угоди Блоку Петра Порошенка складається із 48 сторінок, у ній прописано принципи формування коаліції та зобов’язання її членів, перелік першочергових реформ. Робочими органами парламентської більшості будуть Збори коаліції і Рада коаліції, яка формуватиметься із представників фракцій коаліції на пропорційній основі — по одному представнику від 15 членів фракції, а також голів фракцій. Очолюватимуть Раду коаліції співголови коаліції — голови фракцій коаліції.

Головною метою парламентської коаліції у проекті Коаліційної угоди визначено сприяння проведенню реформ, аж до внесення змін до Конституції. Прем’єр-міністр та всі міністри, члени уряду, підпишуть «зобов’язання» виконувати Коаліційну угоду. Кабмін щомісячно звітуватиме перед Верховною Радою. Якщо ж члени уряду не виконуватимуть Коаліційну угоду, то це стане підставою для їхньої відставки. Така само доля може спіткати і весь Кабмін: «У разі незабезпечення впровадження Кабінетом Міністрів Угоди коаліція має ініціювати голосування Верховної Ради про відставку Кабміну», — сказано в проекті угоди. Новий Кабмін зобов’яжуть до 15 грудня підготувати і затвердити план відновлення країни на 2015—2017 роки та подати до парламенту проект закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

У проекті Коаліційної угоди Блоку Петра Порошенка є чимало новацій, зокрема, у принципах формування уряду та його діяльності, процедурі внесення законопроектів, координації проведення реформ. Так, під час формування Кабінету Міністрів буде скасовано квотний принцип. Міністри зможуть самі визначати своїхніх заступників, а також пропонувати керівників та їх заступників в інших центральних органах влади, діяльність яких вони координують. Однак квотування цих посад забороняється. У Кабміні з’явиться нова посада — Першого віце-прем’єр-міністра з європейської інтеграції, який координуватиме діяльність міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у питаннях впровадження Угоди про асоціацію. Шляхом реформування Мінсоцполітики та його структурних підрозділів буде створено Соціальне агентство з відповідними територіальними органами, яке займатиметься державними соціальними виплатами, наданням пільг, субсидій, компенсацій. Окремим пунктом у проекті угоди йдеться про створення необхідної системи соціального захисту учасників АТО.

Передбачається і створення цілком нового органу — Виконавчого комітету реформ, з яким мають погоджуватися всі законопроекти «на виконання програми коаліції», які вноситимуть до парламенту чи то уряд, чи то депутати, чи навіть Президент. Розробку та координацію проведення реформ буде покладено на Національну раду реформ та інші спецради при Президентові.

У проекті Коаліційної угоди йдеться про проведення 13 реформ.

У рамках реформування Збройних Сил України проектом Коаліційної угоди, запропонованим Блоком Петра Порошенка, пропонується запровадити нову структуру ЗСУ і прийняти нові документи оборонного планування, з урахуванням сучасних воєнних викликів і загроз та набутого бойового досвіду під час АТО, — Програму розвитку Збройних Сил, Програму розвитку озброєнь, нові редакції Стратегії національної безпеки і Воєнної доктрини тощо.

Для протидії злочинності та для охорони громадського порядку проектом угоди передбачається створити Національну поліцію, яка буде центральним органом виконавчої влади в системі МВС, а на рівні місцевого самоврядування — Муніципальну поліцію. У Збройних Силах — Військову поліцію. Національна поліція складатиметься з поліції громадської безпеки (єдина патрульна служба та служба дільничних інспекторів); кримінальної поліції (оперативно-слідчі органи); підрозділів поліції спеціального призначення (швидкого реагування), а також судової поліції. Для реформування системи кримінальної юстиції (стосовно діяльності правоохоронних органів) пропонується створити інститут детективів. Усі поліцейські проходитимуть атестацію за новою системою з урахуванням міжнародного досвіду. Крім того, проектом коаліційної угоди передбачаються ще й такі кроки: скасування мораторію на торгівлю землею сільськогосподарського призначення; комплексна реорганізація до кінця 2015 року НАК «Нафтогаз України»; зниження єдиного соціального внеску до 23 відсотків з нині діючих 37; об’єднання всіх фондів соціального страхування в єдиний Фонд соціального страхування на базі Пенсійного фонду; диверсифікація поставок газу в Україну до 2018 року; зниження витрат держбюджету за рахунок скорочення не характерних для держбюджету витрат, кількості органів влади і чисельності держслужбовців; встановлення з 1 травня 2015 року єдиної ціни на газ для підприємств і населення.

ОТЖЕ, 13 РЕФОРМ

* оновлення влади і антикорупційна реформа;

* судова реформа;

* децентралізація та реформа державного управління;

* реформа правоохоронної системи;

* реформа системи національної безпеки і оборони;

* реформа системи охорони здоров’я;

* дерегуляція і розвиток підприємництва;

* реформа енергетики і енергонезалежність;

* реформа житлово-комунального господарства;

* реформа фінансового сектора;

* інфраструктура і транспорт;

* реформа сільського господарства;

* соціальна та гуманітарна реформа.