На Луганщині вирішили в хорошому сенсі узяти до рук комунальні лікарні
Понад сто жителів Станиці Луганської, що мешкають у районі станції Кондрашівська-Нова, пікетували будинок районної держадміністрації, протестуючи проти передачі діючої залізничної амбулаторії до складу центральної районної лікарні. Ініціатором такої передачі виступає районна влада, ґрунтуючись на тій позиції, що об’єднання селищних лікарень сприятиме поліпшенню якості медобслуговування населення.
Однак мешканці частини селища Кондрашівка, що примикає до станції, з рішенням влади не згодні. Таке реформування медицини, на їхню думку, позбавляє можливості оперативного медичного обслуговування, а багатьох мешканців — робочого місця. Водночас начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Павло Малиш стверджує, що останнім часом він як депутат облради отримує багато скарг від мешканців селища Кондрашівка, які скаржаться на погіршення медичного обслуговування.
На цьому етапі реформування системи охорони здоров’я обласна влада зіштовхнулася з однією досить серйозною перешкодою — відомчими лікарнями. Медичні установи СБУ, МВСУ, залізниці та інших відомств сьогодні вже не відповідають нинішнім вимогам з обслуговування населення.
Зниження фінансування призводить до скорочення медперсоналу і стаціонарних відділень, зниження профілактичної роботи й погіршенню матеріальної бази. Найгірші справи в мережі охорони здоров’я залізниці, хоча вона вважається найрозгалуженішою в країні.
Ще десять років тому Кондрашівська багатопрофільна поліклініка, що входить до підрозділу ДонЗД, мала шість стаціонарних відділень — пологове, неврологічне, кардіологічне та ін., які обслуговували 8-тисячне населення селища. Мешканців за цей період не зменшилося, а лікувальна установа з лікарні перетворилося на амбулаторію. До того ж, як стверджують в обласному управлінні охорони здоров’я, на багато видів надання допомоги місцеві лікарі не мають ліцензії. Зокрема, на проведення урологічних і проктологічних операцій, використання наркотичних препаратів під час надання допомоги хворим наркологічного профілю тощо.
Через фінансові труднощі довелося скоротити кількість машин «швидкої допомоги» до двох, з яких найчастіше працює одна. На добу «невідкладці» виділяється лише 2—3 літри бензину!
— Ми зробили аналіз пролікованих хворих у центральній районній лікарні Станиці Луганської й жахнулися, — розповідає Павло Малиш. — Понад 70 відсотків хворих хірургічного і терапевтичного профілю, що приїхали лікуватися з Кондрашівки, мали запущені форми захворювання. На місці їх ніхто не обстежував. Також ми виявили велику кількість екстреної госпіталізації. Наприклад, 50 відсотків породілей цього селища доправляли до районної лікарні позапланово, коли в них уже відійшли води.
Така само ситуація і в залізничній лікарні селища Родакове. За законом фахівці обласного управління охорони здоров’я мають право проводити інспекції у відомчих медичних установах, однак нас сюди не пускають.
Область наполягає на тому, щоб узяти відомчі лікарні на свій баланс. Зокрема, про це йшлося в розмові голови Луганської облдержадміністрації Володимира Пристюка з гендиректором «Укрзалізниці» Володимиром Козаком. Головний залізничник не заперечував, що у відомчих медзакладах є проблеми з кадрами й технічним забезпеченням. Питання передачі низки медзакладів залізниці в комунальну власність було вирішено позитивно. Райрада Станиці Луганської теж згодна прийняти Кондрашівську амбулаторію на баланс. Це дасть змогу не лише зберегти фахівців, а й підвищити якість медичних послуг для населення.
Щоправда, передача відбудеться не так скоро, як хочеться. Для виконання всіх законодавчих процедур, мабуть, знадобиться не менш як два роки. Але обласна влада має намір довести почату справу до кінця. Від цього великою мірою залежить виконання наміченої програми реформування обласної охорони здоров’я. Швидше за все, на базі залізничної амбулаторії буде апробовано пілотний проект передачі відомчої установи в комунальну власність.
— Щоб у подальшій роботі з цього питання врахувати всі плюси й мінуси, а не робити безглузду революцію, — підсумовує Павло Малиш.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.