Керманичі Кам’янець-Подільського району зустрічаються з директорами молокопереробних підприємств, що здійснюють заготівлю сировини в краї, щомісяця, а то й кожні два тижні! 

«Таким чином намагаємося встановити прозорі правила гри, захистити інтереси селян — приватних виробників, у котрих немає іншого джерела для заробітків, як від домашньої корівчини», — кажуть у райдержадміністрації. Цю позицію поділяють і в обласній інспекції заготівлі сільськогосподарської продукції. Її начальник Андрій Ківілюк, присутній на зустрічі, уважно вислухав пропозиції та проблеми кожного з восьми переробників, які працюють на Кам’янеччині. Але й зауважив: низька ціна на молоко, яку платять населенню, породжує негативну тенденцію до зменшення поголів’я корів. Упродовж останніх трьох років цей спад став досить відчутним. Дядько рахувати вміє не гірше за бізнесмена: невигідно тримати худобу для здачі молока — не триматиме.

У свою чергу, представники ЗАТ «Дунаєвецький маслозавод», ПП «Чортків сир», ВАТ «Борщівський сирзавод», ТОВ «Чемеровецький молокопереробний», філії ПАТ агрофірми «Лактіс» «Аромат», ЗАТ «Кам’янець-Подільський хлібокомбінат» нарікають, що ринок заполонила недорога продукція з Білорусії та Нової Зеландії, й це призвело до значного спаду реалізації вітчизняної продукції. За словами бізнесменів, продукція їхніх підприємств стала неконкурентоспроможною. Подільський споживач охоче розкуповує «молочку» від сябрів, подекуди навіть відкрили спеціальні магазинчики. Повсюди побутує переконання, що білоруська молокопереробна промисловість виготовляє продукцію «ще за радянськими ГОСТами». «Заманити» покупців до своїх товарів вітчизняні виробники можуть хіба що зниженням цін. Наразі ж експерти прогнозують підвищення їх аж до 25 відсотків...

Влада краю запевняє, що готова повсякчас сприяти й переробникам у вирішенні місцевих питань, які вони порушують. Адже на молочній «ниві» завдяки активному діалогу все-таки досягнуто деякого позитиву. Зокрема, майже всі підприємства уклали соціальні угоди з сільськими радами. Це додаткове джерело наповнення місцевих бюджетів. Укладено угоди і з приватними господарями, запевняє влада. Найбільш ефективно працюють створені в селах Кам’янеччини кооперативи від філії ПАТ агрофірми «Лактіс» «Аромат». До слова, членам кооперативів і за молоко платять більше — дві гривні 70 копійок за літр. У людей з’явилися нові можливості для заробітку: агрофірма готова закупити для населення корів, а люди можуть розраховуватися поступово, здаючи молоко. Як зазначив директор ПАТ агрофірми «Лактіс» «Аромат» Олексій Сидоренко: «Надаємо безплатно в оренду доїльні апарати й забезпечуємо ветеринарний супровід. Та, на жаль, на сьогодні лише 13 осіб погодилися, щоб їм придбали худобу. Ми є свідками небажання, особливо сільської молоді, працювати, важко знайти людину, яка б виконувала роботу заготівельника, навіть за зарплату в межах 2 000 гривень».

 

Хмельницька область.