На початку березня цього року експерти відзначали значне підвищення обсягів кредитування населення. По деяких банках це зростання становило 80—90 відсотків. Та довго тішитися з цього приводу ні банкам, ні позичальникам не вдалося. Уже на початку осені надії українців на недорогі та доступні кредити розбились об кризу ліквідності. Банки зіткнулись із дефіцитом готівкової гривні. Поступово ця проблема силами національного регулятора та самих фінустанов вирішується. Та повністю стабілізуватися ситуація має лише до весни наступного року. І уже на березень експерти прогнозують розвиток роздрібного кредитування. А поки що реальність така: значна частина з тих, хто ще влітку міг отримати споживчий кредит, нині про нього можуть тільки мріяти.
Українці приохотилися до життя в кредит напередодні світової фінансової кризи. Тоді гроші в позику брали й давали, м’яко кажучи, бездумно. Згадайте, як у великих магазинах побутової техніки одразу працювали представництва кількох банків. Люди займали черги до кожного з них. І брали позику в тій установі, де швидше звільнявся операціоніст. Умовами кредитування ніхто особливо не переймався...
— У 2008 році банками було видано споживчих кредитів на суму 123 мільярди гривень, — пригадує Володимир Компанієць, операційний директор фінансової мережі «КредитМаркет». — Наступного року відбувся суттєвий спад. Багато банків зупинили кредитування. З 2010-го почалося поступове відновлення. На кінець цього року ми прогнозуємо, що обсяг видач становитиме близько 80 мільярдів гривень. Навчені кризою, зараз банки вже не видають кредити наліво і направо.
Чергові негаразди в Європі знову знаходять своє відлуння в Україні. Позначаються вони і на ринку кредитування. Так, зокрема, відбулося зростання відсоткових ставок за споживчими кредитами. Якщо на початок 2011-го, за даними Володимира Компанійця, ефективні ставки за кредитами (тобто з урахуванням усіх можливих додаткових комісій, страхування тощо) становили 90 відсотків річних, то закінчуємо ми рік зі 112 відсотками.
Попри це, можливістю взяти кредит українці не гребують. Експерти навіть склали свій рейтинг популярності. Так, одним із локомотивів ринку кредитування фізичних осіб є позики на придбання автомобілів. Улітку кожна п’ята автівка була придбана українцями у кредит. Нині цей показник дещо знизився. За останніми підрахунками, на кінець листопада лише близько 13 % авто продавалося в кредит. Виправитися ситуація має вже навесні наступного року. А поки що трапляються випадки, коли банки декларують кредитування, хоча реально його не здійснюють.
На другому місці за обсягами кредитування — позики на купівлю побутової техніки. Знову ж таки, з березня наступного року експерти очікують зростання акційних пропозицій від банків і торговельних мереж. Це, мовляв, може призвести до того, що майже кожен другий товар купуватимуть у кредит. При цьому відсоткові ставки навряд чи зміняться.
Замикають трійку лідерів за обсягами кредитування — готівкові кредити. До березня наступного року суттєві зміни за їхніми ставками не очікуються. А вже влітку, за прогнозами Ігоря Дурицького, генерального директора «КредитМаркет», ефективна ставка може навіть знизитися майже на десять відсотків.
А от про іпотечне кредитування населення експерти говорять просто: його, мовляв, у нас немає. Причина цього, зокрема, і в значній різниці між доходами населення та вартістю нерухомості. Майже 90 відсотків українців найближчим часом не зможуть узяти квартиру в кредит, каже          В. Компанієць:
— Доступність житла для населення можна розрахувати дуже просто. Береться вартість «середньої» квартири і ділиться на середньомісячну зарплату мешканця столиці. У такий спосіб вираховується, скільки років потрібно людині збирати кошти, щоб придбати квартиру. Так от: мешканцям таких європейських країн, як Франція, Італія, на це потрібно чотири роки. Для України цей показник становить 22 роки.
Банки бояться, що доходи населення зменшуватимуться. А тому вводять суворий «фейс-контроль» позичальників. Передусім, підвищують вимоги щодо офіційних доходів претендента на кредит.
— Такий приклад: кредит у розмірі 400 тисяч гривень (середня вартість квартири у столиці) на 10 років із першим внеском у розмірі 30 відсотків зможе взяти людина, в якої реальні підтверджені доходи становлять щонайменше 20 тисяч гривень на місяць.
Щоправда, усі свої більш-менш оптимістичні прогнози експерти озвучували з одним уточненням: події в Україні розвиватимуться за позитивним сценарієм, якщо стабілізується ситуація в Європі. В іншому разі передбачити розвиток ринку кредитування, як, власне, і всієї країни загалом, дуже складно.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.