Народні обранці просять збільшити до 750 млн. грн. видатки на програму надання пільгового молодіжного житлового кредитування на 2012 рік. Із відповідним відкритим зверненням до вищих посадових осіб держави звернулась група народних депутатів-членів спостережної ради «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву». Автори документа запевняють: ця програма є одним із найважливіших напрямків підтримки молоді. Та сьогодні, мовляв, існує реальна загроза щодо її згортання.
«Протягом 2005—2009 років постійно зменшувався обсяг фінансування пільгового державного кредитування молодих сімей... Як наслідок, планові показники щодо забезпечення житлом молодих сімей через механізм пільгового кредитування не досягнуті: насамперед через її недофінансування у обсязі 750 млн. грн. У проекті ж Закону України «Про державний бюджет України на 2012 рік» на молодіжне житлове кредитування передбачено лише 60 млн. грн.», — йдеться у зверненні.
У кожного свій шлях до власних метрів квадратних
Сьогодні у країні діє одразу кілька державних програм, покликаних вирішити квартирне питання українців. Спеціально для молоді держава пропонує пільгові довготермінові державні кредити на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.
Така посилена увага до новостворених «осередків суспільства» цілком виправдана. Адже придбання власного житла насправді є непід’ємним тягарем для більшості українських молодих сімей. Дехто через сімейно-географічні обставини змушений  орендувати житло. Серед таких Юлія та Андрій Григори. От уже чотири роки минуло, відколи вони побрались, а й досі доводиться жити «у приймах». Через це щомісяця їхній сімейний бюджет злиденіє на 3,5 тисячі гривень. Підрахували, уже витратили понад 170 тисяч. Та і на крок ближче до омріяної власної квартири не стали.
— Ми за ці кошти могли купити непогану автівку. А так — все одно, що на вітер викинули, — зізнається Юлія. Хотіли оформити кредит у банку — не вийшло. Потрапили у замкнене коло: аби добре заробляти та мати можливість винаймати ту ж таки квартиру, доводиться працювати «на конверт». Їхні ж офіційні зарплати формально жодного кредиту не потягнуть.
Про те, що держава допомагає молодим сім’ям із житлом довготривалими кредитами, чули. Та взяти участь у цій програмі також не можуть. Адже основна вимога до «претендентів» — перебування на квартирному обліку. Попри те, що навчались, працюють і живуть вони у столиці, зареєстровані там, звідки родом: Юлія у Сумах, Андрій у Київській області. «Ми консультувались у фахівців відділу обліку та розподілу житлової площі райдержадміністрації, де знімаємо квартиру, чи можемо стати на облік. Відповіли — на чергу можна стати тільки за місцем реєстрації», — каже Юлія. Тож вирішили щомісяця хоча б по пару тисяч гривень у шухлядку відкладати. Там дивись, якщо загальмуються темпи інфляції, не обвалиться курс гривні та ціни на квартири не зростуть — років через десять-п’ятнадцять зможуть і новосілля відсвяткувати...
Оголошення: продається реєстрація
Вихід для тих, хто опинився у подібній ситуації, пропонують підприємливі українці. На послузі «реєстрація» вони навчились робити бізнес. Шукати таких «Голосу України» довго не довелося. Швидко та гарантовано зареєструвати будь-кого у столиці пропонує дехто «С». Телефонуємо: — А кого потрібно зареєструвати? Громадянина України?, — запитує співбесідник. Після ствердної відповіді уточнює далі: — Навіщо вона вам потрібна і на які строки?
Пояснюємо «відверто, як є»: — З чоловіком зараз зареєстровані у різних містах, а хотіли б взяти участь у державній програмі з пільгового кредитування молодіжних сімей. Реєстрація потрібна на кілька років. 
Такі ми, здається, не перші. Принаймні, зі знанням справи чоловік відповідає:
— Найоптимальніший варіант — прописатися у гуртожитку. У нас такий є. Там відразу реєстрація робиться на п’ять років. Коштуватиме 1200 доларів. У це вже все включено: комунальні платежі, всілякі відрахування за всі п’ять років.
— Скажіть, а з юридичної точки зору, наскільки це легально? Просто цей варіант ризиковий...
— Я розумію вас, але ж ви також самі повинні розуміти: оформити нашу співпрацю юридично ми не зможемо. А послуги такої, як «допомога у прописці» чи чогось подібного, немає... У принципі: ви заяву пишете у гуртожиток, потім у паспортному столі вас прописують. А так, щоб я вам міг дати якусь гарантію — то ні.
Уточнити, про який саме гуртожиток йдеться, чоловік відмовився... Юристи ж кажуть: погоджуючись на такі умови, люди повинні розуміти, що діють на свій власний страх та ризик. Якщо посередник узятих на себе зобов’язань не виконає — притягнути його до відповідальності чи повернути назад сплачені кошти, скоріше за все, не вийде.
Не доведеться зайвий раз так ризикувати полтавчанці Ірині. Їй з чоловіком пощастило, якщо, звичайно, так можна сказати, більше. На квартирну чергу їм вдалося стати цілком легально і без зайвих проблем. Зареєстровані вони із ним в одному місті та на одних квадратних метрах. Щоправда, не тільки вони. У двокімнатній квартирі — їх шестеро мешканців.
— Усі необхідні документи зібрала десь за тиждень. Жодних проблем, якихось протидій чи чогось такого подібного не було. Навпаки, люди допомагали, консультували, порадили одразу стати у чергу на кілька державних програм, у тому числі і на пільгове довготермінове житлове кредитування, — розповідає Ірина. Про те, скільки хоча б орієнтовно їй доведеться чекати на допомогу держави, не знає. Тут, каже, як у лотереї: — Як тільки-но з’являються квартири, вони телефонують і пояснюють «претендентам» умови. Може статися так, що людина, яка була у кінці списку, отримає квартиру раніше за тих, хто стояв у першій десятці. Просто не у всіх є кошти на сплату першого внеску. Мої знайомі розповідали історію: їхні сусіди минулого року стали на чергу, а вже у наступному отримують квартиру.
Між тим охочим взяти участь у подібних державних програмах потрібно бути уважними. Адже вони — ласий шматочок для шахраїв. Так, у листопаді цього року столичні правоохоронці викрили аферистів, які за додаткову оплату гарантували сприяння в участі у держпрограмі молодіжного кредитування. І навіть обіцяли стовідсоткове отримання квартири на пільгових умовах. Звичайно, за таке «лобі» потрібно було заплатити кругленьку суму... Жертвами цієї афери стали десятки людей, — передає УНІАН.
Коротко про умови
Отож цей кредит надається терміном до 30 років (або до досягнення учасниками пенсійного віку). Головна вимога до учасників — віковий ценз до 35 років включно. Претендувати на нього можуть одинокі громадяни, що не досягли цього віку, неповні сім’ї з неповнолітніми дітьми і ті родини, в яких чоловік та жінка свій 36-й день народження ще не відгуляли. Молодим ученим, спортсменам та тим, хто вже понад три роки стоїть на квартирному обліку, надаються переваги. І, звичайно ж, усі претенденти мають стояти на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов. Позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3% річних суми зобов’язань. Сім’я, що має одну дитину, — звільняється від сплати відсотків. Якщо ж родина вже має двох малюків, то за рахунок бюджетних коштів погашається чверть суми зобов’язань. 
Повільно, проте впевнено?
У 2010 році 887 сімей скористалися різними механізмами державної підтримки, які пропонувала Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», на загальну суму 237 млн. грн. У цілому за рахунок реалізованих заходів середньорічне забезпечення потреби молодих сімей у покращенні житлових умов минулого року становило 2,8% кількості осіб, які перебувають на квартирному обліку.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.