Не маючи реалізації, господарі переорали кількагектарні плантації білокачанної.

Такого ще не доводилося бачити: з ріллею перемішано добротні, з кілограм ваги, головки цього вітамінного овоча. Кілька людей збирають у мішки цілком придатні для споживання головки. Один із них — Володимир Якимович з Городенки. Розповідає, що власник десятигектарної плантації дозволив йому насікти капусти для кролів та індиків. Складається враження, що врожай тут узагалі не збирали: велике переоране поле аж зеленіється!
— І справді, — розповідає завідувачка Чортовецького дитсадка Орися Гринюк, — найболючіше питання на цей час — реалізація продукції. З горем пополам продали картоплю, останнім часом її приймали вже навіть по п’ятдесят копійок за кілограм. А ось із традиційним для наших країв овочем — капустою — просто біда: підприємці зі Снятина, де створили міжрайонну заготівельну базу, забирали її з поля по 35 копійок за кілограм. То що, собі на збиток працювати? Ось моя сім’я вирощує качанисту на гектарі. Підготували належним чином площу, бо пісна земля що вродить? Придбали посівний матеріал, п’ятсот гривень за кілограм, маємо ручну сівалку. Виростили й розсаду, опісля вручну висадили, підживили. Навесні за просапку платили бригаді з Прикмища по сто гривень за день.
Жінка каже, що ці затрати окупились би, якби восени склалася відповідна ціна на вирощене. А так продали лише сім тонн по сімдесят копійок, бо возити до обласного центру було невигідно. Тому вирішили: ніж наймати людей для вирубування капусти, платити за органіку місцевій птахофабриці (півтори тисячі гривень на гектар площі), ліпше дисковими боронами пройтися по вирощеному, й буде добра піджива для поля, де мають на меті садити навесні картоплю.
Власник невеликого тишківського фермерського господарства Василь Пронич додає, що виростили білокачанну на півгектарній площі. Спочатку збували по вісімдесят копійок за кілограм, возили до гірських районів Прикарпаття, там навіть обмінювали на ліжники. А тепер, коли ціни впали, транспортні витрати не покривають вирученого. Тож частину врожаю ще на полі тримають, сподіваючись на ліпші часи. Не дивно, кажуть, що деякі газди переорали незібрані площі, а те, що привезли, скормлюють уже худобі. Інша справа, що цей овоч за зиму на полі весь не перегниє, тому й дозволяють за невелику плату охочим забирати вирощене.
 
Івано-Франківська область.
Фото автора.