У країні взялися виправляти ситуацію
Якщо у світі, за оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, споживання рибної продукції в середньому становить 17,1 кілограма на одну людину на рік (і цей показник щороку зростає), то у нас у 2010-му кожен з’їв тільки 14,5 кілограма. Причому з цієї кількості більш як 10 кілограмів — завезено з-за кордону. Хоча ще у 90-х роках минулого століття Україна входила до провідної п’ятірки країн за обсягом вилову риби та інших водних біоресурсів. Відтоді щорічний загальний обсяг вилову зменшився з 1 мільйона 66 тисяч тонн до 218,6 тисячі.
Ухвалений влітку цього року Закон «Про рибне господарство...», вважає голова Державного агентства рибного господарства Віктор Дроник, нарешті розставив законодавчі крапки над «і», тож його реалізація допоможе зарадити ситуації. Адже документ поєднав економічні зацікавленості учасників рибогосподарської діяльності з природоохоронними вимогами, врахував інтереси адміністративно-територіальних одиниць та громадськості.
За його словами, на водоймах з’явилось чимало підприємців, відомих своїм хапужницьким ставленням до водних ресурсів. Завдяки новому закону виникла реальна можливість від них позбавитися. Відтепер процедура отримання ліцензій стане значно жорсткішою. Підвищаться вимоги і до технічного забезпечення промисловців. Кількість таких підприємств скоротиться в рази, що полегшить контроль за їх діяльністю та помітно зменшить навантаження на наші водойми. До того ж підприємці зобов’язуються зариблювати виділену акваторію, охороняти її та проводити на ній меліорацію. Невиконання таких вимог призводитиме до скасування ліцензій. Планується також продовжити максимальний термін дії ліцензій до трьох років, що підвищить відповідальність промисловиків, а вони матимуть більше певності у своїх перспективах.
Ще один документ, який з’явився нещодавно, коментують ситуацію у Держагентстві, допоможе ефективно протидіяти браконьєрству, відтак зробити вилов риби цивілізованішим. Йдеться про постанову Кабміну «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Стосовно цінних видів риби тут передбачено підвищення обсягів відшкодування в середньому в 17 разів, а по окремих видах до 100 разів.
Фото з архіву  «Голосу України».