Як ми вже повідомляли, на Волині з робочою поїздкою побував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Волинське Полісся стало вже традиційним маршрутом для Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка. Маневицький, Камінь-Каширський та Любешівський райони, які він цього разу відвідав, найбільше постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. Окрім того, тут найбідніші в області ґрунти, майже повністю розвалено великі сільгосппідприємства, майже немає промисловості, відтак високий рівень безробіття. 

Непроста видалася розмова Першого заступника Голови Верховної Ради з місцевими жителями, які прийшли під храм, щоб довідатися, чому не виплачують належні їм кошти як громадянам, що постраждали від аварії на ЧАЕС, афганцям. Терпляче і переконливо Адам Мартинюк доводив їм, що Україна поки що неспроможна в повному обсязі задовольнити вимоги всіх зазначених категорій населення, адже, щоб виплатити ці пільги, потрібно додатково 170 мільярдів гривень. 

Були тут і приємні моменти. Дізнавшись про приїзд Адама Мартинюка, до храму прийшла місцева журналістка Тамара Мельниченко, щоб подякувати високому гостю, який допоміг її матері повернути кошти з одного із проблемних банків.

Село Тоболи Камінь-Каширського району — одне з тих, де й сьогодні народжують багато дітей. Перший заступник Голови Верховної Ради України зустрівся тут з матерями-героїнями. Виступаючи перед ними, він сказав: «Нас 20 років тому було 52 мільйони, нині — лише 45 мільйонів. І якщо не буде таких сіл, як Тоболи, та інших населених пунктів Камінь-Каширського, Маневицького та Любешівського районів, то й 40 мільйонів не буде. Тож спасибі вам, що ви народжуєте і дбаєте, щоб у нас були люди на цій землі.

Держава повинна подбати, щоб жінки не просто народжували, а щоб будь-яка сім’я мала можливість виростити, виховати і дати дітям путівку в життя.

Оскільки зустріч у Тоболах відбувалася напередодні Дня Святого Миколая, Перший заступник Голови Верховної Ради привітав матерів-героїнь зі святом і зробив кожній із них подарунок.

Подальший шлях А. Мартинюка проліг у село Воєгоща. Тут Адам Іванович відвідав місцеву загальноосвітню школу І—ІІІ ступенів, де за його сприяння замінено 22 вікна. Таким само бажаним гостем він був і в найбільшому в місті Камені-Каширському дитячому садочку №2. До кінця грудня тут замінять усі 119 вікон. Загальна вартість цих робіт — майже 400 тисяч гривень.

 

Волинська область.

Фото автора.

Щирі слова вдячності і квіти Адаму Мартинюку від журналістки із селища Маневичі Тамари Мельниченко.