Унікальний реабілітаційний центр для бурих ведмедів відкрито у самому центрі Національного природного парку «Синевир», що у Міжгірському районі Закарпаття. На його будівництво Міністерство екології та природних ресурсів виділило 2,4 мільйона гривень. На ці кошти зведено огорожу, прокладено дорогу і облаштовано барлоги та водойми. На «ведмежому курорті» реабілітацію проходитимуть клишоногі, які зазнали жорстокого поводження, конфісковані тварини. Центр займає територію у 12 гектарів. Подібний є тільки в Румунії — на восьми гектарах там господарюють 63 ведмеді. На Закарпатті ж хочуть «поселити» щонайменше сотню хижаків.

У відкритті взяли участь міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський, а також голова ОДА Олександр Ледида і керівник Міжгірського району Василь Щур.

 

У центрі вже поселили двох чотириногих пацієнтів: семирічного самця та трирічну самицю. Її привезли з Харкова. Оскільки тварина не піддавалася дресируванню в тамтешньому цирку, то тепер дихатиме гірським повітрям Карпат. А 300-кілограмовий ведмідь жив у Рахівському районі у приватному господарстві в клітці. «Ведмеді довго навіть з клітки боялися виходити, — каже керівник реабілітаційного центру Ярослав Бундзяк. — Доводилося виманювати їх рибою. Але вже освоюються, звикають до природних умов життя».

Умови ж у реабілітаційному центрі для бурих ведмедів навіть кращі, ніж на волі. Для чотириногих мешканців облаштували барлоги, водойми, висадили кущі з ягодами. Щоденний раціон ведмедя включає, як повідомили в прес-центрі ОДА, 18 кілограмів добірних фруктів, овочів, риби.

Перерізавши символічну стрічку, Микола Злочевський разом з Олександром Ледидою за допомогою спеціального механізму відкрили клітку, де кілька днів уже мешкав семирічний ведмідь. Клишоногий задоволено вийшов звідти, бо тепер він гулятиме зручним вольєром і зможе сам обрати собі помешкання будь-де на великій території центру.

Олександр Ледида переконаний, що реабілітаційний центр для бурих ведмедів стане ще однією туристичною принадою Закарпаття. А поруч і перлина Карпат — легендарне озеро Синевир. Тож завдяки розбудові сучасної інфраструктури зросте також потік туристів.

До речі, як уже повідомляв «Голос України» у номері за 23 листопада, цим унікальним українським проектом зацікавилися в світі. «Україна може пишатися таким проектом, — зазначив президент Міжнародної організації з захисту тварин «Чотири лапи» Амір Халіл. — Ми обов’язково долучатимемося до роботи центру і готові взяти на себе витрати з транспортування ведмедів, їх лікування та харчування».

Тут же, на Верховині, відразу після відкриття центру, Олександр Ледида та Амір Халіл підписали меморандум про співпрацю між Закарпатською областю та організацією «Чотири лапи Інтернешнл». Одне слово, справа розвиватиметься.

Міжгірський район

Закарпатської області.

Під час відкриття унікального центру для ведмедів.

Фото надано прес-центром облдержадміністрації.