Останній пленарний тиждень в нинішньому році обіцяє бути напружений: пропонується розглянути 117 питань, серед них 40 урядових законопроектів, більшість з яких пов’язані з реалізацією Програми економічних реформ на період до 2015 року. Однак питанням номер один, безумовно, стане розгляд проектів законів про державний бюджет України на 2012 рік та про державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки.
Попередньо планувалося розглянути ці документи у четвер, 22 грудня. Однак Голова Верховної Ради Володимир Литвин на погоджувальній раді зауважив, що бюджет, швидше за все, доведеться розглядати у п’ятницю, 23 грудня — Кабінет Міністрів у середу планує затвердити законопроект і передати до парламенту, а парламентським комітетам залишиться для підготовки один день.
Спочатку у порядку денному сесії на п’ятницю було заплановано ще й розгляд законопроекту про ринок землі у другому читанні. Однак згодом це питання виключили, і В. Литвин запевнив, що воно не розглядатиметься, оскільки законопроект ще доопрацьовується в комітетах і продовжують надходити пропозиції від народних депутатів. Глава парламенту також звернув увагу на те, що не всі парламентські комітети працюють належно, частина із них взагалі не засідають. Зокрема, давно не проводилися засідання Комітету з питань свободи слова та інформації, хоча на розгляді в ньому перебуває чимало важливих та чутливих законопроектів. Не засідав і бюджетний комітет. Деякі комітети по п’ять чи навіть десять разів ніяк не можуть скликати засідання.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підтримав стурбованість В. Литвина щодо роботи парламентських комітетів і закликав налагодити їхню роботу та дотримуватися Регламенту. Щодо розгляду законопроекту про декриміналізацію, позиція регіоналів незмінна: не можна підлаштовувати кримінальне законодавство під одну людину, у даному випадку лідера опозиції. О. Єфремов звернувся до депутатів вносити конструктивні пропозиції до законопроекту про ринок землі й запевнив, що більшість не квапиться із його прийняттям — цей закон може бути парламентом прийнятий і у січні. 
В. Литвин закликав прийняти рішення щодо продовження мораторію на продаж землі до 2013 року. А також провести ще одну погоджувальну раду перед розглядом проекту держбюджету, на якій би уряд поінформував про внесені зміни до державного кошторису з урахуванням ціни на російський газ.
Фракція «БЮТ-«Батьківщина», за словами її лідера Андрія Кожем’якіна, вимагає включити до порядку денного законопроект у авторстві Віктора Швеця щодо гармонізації національного кримінального законодавства із конвенцією ООН проти корупції, який передбачає нову редакцію статті 365 Кримінального кодексу, за якою засуджено Ю. Тимошенко. 
Фракція виступає категорично проти розгляду закону про ринок землі. На годину запитань до уряду А. Кожем’якін запропонував запросити до парламенту міністра внутрішніх справ.
Цю пропозицію підтримав і лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко. Але захотів заслухати ще й інформацію представника уряду — віце-прем’єра чи міністра — про перемовини між Україною та Росією щодо ціни на газ, оскільки газові переговори у Москві проходять утаємничено. М. Мартиненко також заявив, що запропонований урядом бюджет на наступний рік не витримує жодної критики, бо там передбачається збільшення фінансування влади, зокрема силових структур, та зменшення соціальних гарантій.
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко запропонував перерозподілити керівні посади в парламентських комітетах відповідно до нинішнього розкладу політичних сил у парламенті, переобрати тих голів комітетів, які не скликають засідань, щоб налагодити роботу комітетів над законопроектами. Комуністи наполягають на першочерговому розгляді антикризових законопроектів, спрямованих на підтримку реального сектору економіки, АПК, організації роботи банківської системи в умовах кризи.
— Народна партія налаштована на плідну роботу, — заявив лідер фракції Ігор Шаров. Він запропонував Голові Верховної Ради внести пропозиції щодо врегулювання діяльності комітетів. Народники готові підтримати пропозиції адміністрації Президента та уряду і розглянути й ухвалити законопроекти, спрямовані на реалізацію економічних реформ. Фракція запропонувала включити до порядку денного законопроект про економічний експеримент щодо створення в Україні індустрії програмних продуктів.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього», за словами Валерія Камчатного, остаточне рішення щодо підтримки проекту бюджету в другому читанні ухвалить після того, як документ надійде до парламенту. Група наполягає за врахуванні в законі про ринок землі своїх пропозицій: що ринок землі запрацює лише з 2014 року і після ухвалення необхідних законів, зокрема, про земельний кадастр.
Голова бюджетного комітету Валерій Баранов зауважив, що дискусія з Кабінетом Міністрів триває дуже складно, особливо щодо соціальних видатків. Але запевнив, що бюджетний комітет оперативно розгляне законопроект про бюджет, як тільки він надійде до парламенту. Постійний представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко сказав, що глава держави сподівається на командну співпрацю з Верховною Радою щодо впровадження соціально-економічних реформ.
Щоб упоратися із запланованою роботою, парламентарії вирішили проводити пленарні засідання щодня до завершення розгляду всіх питань. Тож не виключено, що за бюджет голосуватимуть навіть уночі.
Володимир Рибак, Віктор Швець, Павло Костенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.