У переддень Святого Миколая сільгоспвиробники і переробники влаштували тернополянам справжнє свято.
На чотирьох майданчиках міста вирували ярмарки, ціни на яких приємно дивували. Скажімо, кілограм цукру коштував нижче шести гривень, яблука — від чотирьох до шести, короп — 20—22 гривні за кілограм, свинина — 35—40. Великий був вибір ковбас, круп, овочів, молочних продуктів. Усіх бажаючих пригощали солдатською кашею, гарячим чаєм, Миколай роздавав дітям подарунки.
Не забули й тих, хто потребує допомоги. 450 картонних коробок з продуктами відвезли людям з проблемами опорно-рухового апарату, жінкам-інвалідам з організації «Донна», членам товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, багатодітним сім’ям. У рамках акції «Будуємо нову Тернопільщину», започаткованої з ініціативи голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна, майже тисяча мешканців обласного центру безплатно отримали продукти.
Разом з представниками соціальних служб автору цих рядків довелося побувати у багатодітній родині Наворинських. Проблем у цій сім’ї вистачає. Мешкають у двох кімнатках гуртожитку, на кілька сімей — маленька кухонька з однією плитою, до якої завжди черга. У родині — п’ятеро дітей, троє з яких хворі на цукровий діабет.
— Колемо інсулін чотири рази на день, — каже мати Галина Миколаївна. — Ходжу робити ін’єкції у школу. Інсулін держава виділяє безплатно, а шприци, інші матеріали доводиться купувати. Харчування також особливе. Уся зарплата чоловіка йде на лікування і продукти. Найбільша наша мрія — власна квартира. У гуртожитку — тісно, декому з дітей доводиться спати на підлозі. Хоч чоловік більше 20 років працює у будівельній фірмі, але квартира нам не «світить». У загальноміській черзі на соціальне житло ми — п’ятнадцяті, однак його вже багато років не будують. Діти Наворинських — розумні, виховані. 
У цьому житті родина покладається тільки на Господа, каже Галина Наворинська. Проте, можливо, серед наших читачів знайдеться благодійник, який захоче побувати у ролі Святого Миколая і до свят зробити цій родині подарунок. Телефон Галини Миколаївни: 096-558-22-31.
Тернопільська область.
Придбати подарунки до свята та створити їх власноруч могли відвідувачі благодійного ярмарку «Три мішечки від Миколая», який влаштували на Соборній площі Києво-Печерського заповідника.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.