У Херсоні «добродійність» привела на лаву підсудних одразу двох офіцерів Держслужби по боротьбі з економічною злочинністю. Старший оперуповноважений і оперуповноважений ДСБЕЗ УМВС обласного центру в званнях капітана та старшого лейтенанта одержали з Держказначейства відомості про платежі, які бюджетні установи й організації перераховували приватним фірмам за надання товарів і послуг протягом трьох останнього років.

Визначивши, що значні суми від них переказувалися одному з комерційних підприємств, які торгують продуктами (до речі, це КП було постачальником і Юридичного інституту МВС), старший лейтенант із капітаном вирішили туди навідатися. Візит був обставлений у «кращих ревізорських традиціях»: оперативники ДСБЕЗ відмовилися розписатися у книзі реєстрації, надати копію направлення на перевірку, а замість цього почали лякати працівників тим, що викличуть ЗМОП і опечатають підприємство. Потім грізні візитери «змінили гнів на милість» і погодилися відмовитися від перевірки за 25 тисяч гривень. Юрист підприємства, з яким велися переговори, порадився із дружиною (вона займала посаду заступника директора КП), і спільно подружжя вирішило грошей не платити, а здирників «здати» Службі безпеки України.

На слідстві борці з економічною злочинністю все заперечували, запевняючи, що брали гроші не для себе, а просто «збирали пожертвування» для передачі в якийсь гуманітарний фонд — «Херсонську обласну організацію сприяння безпеці дорожнього руху». На підтвердження своєї версії вони навіть пред’явили лист цієї організації із проханням про надання благодійної допомоги, та тільки... без зазначення адресата. Тож суд Дніпровського району все одно визнав співробітників ДСБЕЗ Херсона винними в хабарництві й позбавив їх офіцерських звань. Хоча покарання, по суті, тільки до цього й звелося.

Тож не дивно, що настільки м’які вироки стосовно борців з економічною злочинністю лише провокують їх на нові «подвиги». Тільки-но стихли розмови з приводу затримання на місці злочину двох хабарників із міського відділення ДСБЕЗ, як тут знову розгорівся скандал. Цього разу інша група офіцерів згаданого підрозділу цієї служби з галасом «відзначилася» у кафе на Привокзальній площі Херсона. Демонстративно з’явившись у мирний заклад громадського харчування в «цивільному» одязі, але з табельним пістолетом у кобурі відкритого носіння, четверо перевіряльників під приводом відсутності документів на право торгівлі спиртним (вони перебували в адміністративному приміщенні підприємства) без будь-яких натяків на благодійні пожертвування вилучили з бару кілька десятків уже відкоркованих пляшок із дорогим коньяком, горілкою та вином. А потім спокійнісінько забрали їх із собою, не побажавши дати хоч якісь пояснення. Усе це відбувалося за присутності журналістів кількох місцевих і національних видань (включаючи автора цих рядків), які задокументували розв’язну, а часом і відверто грубу поведінку офіцерів.

Після того як фотознімки дій горе-перевіряльників з’явилися в газетах і на інтернет-сайтах, своє обурення із приводу їхніх безпардонних дій висловив Український союз промисловців і підприємців. Начальник обласного управління МВС генерал-майор Валерій Литвин на колегії привселюдно заборонив співробітникам ДСБЕЗ улаштовувати перевірки торговельних підприємств без наявності достовірної інформації про скоєння бізнесменами якихось правопорушень. Але найцікавіше було далі: пляшки з коньяком, вином і горілкою швиденько повернули до кафе, однак частина з них вочевидь «показувала дно». Коли персонал кафе почав обурюватися тим, що за недостачу адміністрація з них може стягнути гроші, помітне зниження рівня алкоголю в пляшках учасники перевірки пояснили необхідністю «відбору проб на аналіз». Тоді власники точки громадського харчування поставили вимогу пред’явити документи про результати цих аналізів і... нічого не одержали.

Тільки під загрозою повторного звернення до прокуратури й до керівництва обласної міліції любителі «інспектувати» недопиті пляшки внесли в касу кафе майже сімсот гривень за зниклі напої. Тепер із цього приводу в обласному управлінні МВС триває службовий розгляд, а херсонські бізнесмени лише гірко зітхають: як то кажуть, усе це було б смішно, коли б не було так сумно.

Фото автора.

Співробітник ДСБЕЗ Херсона капітан В’ячеслав Б. завантажує у службову машину пакети з недопитим коньяком і горілкою із «перевіреного» кафе.