Від грипу і застуди, на жаль, ніхто не застрахований. Перманентні епідемії вірусних інфекцій неминучі й об’єднують народ як збір урожаю чи вибори.

 

Днями директор Київського центру клінічної імунології, головний імунолог столиці Олег Назар повідомив: грип у столиці таки вже сягнув епідпорогу. За його словами, рівень захворюваності перевершує епідпоріг лише на 3—5 відсотків, та ситуація залишається стабільною. Проте Центр грипу та ГРВІ спростував цю інформацію, заявивши, що «за підсумками 49-го тижня 2011 року в м. Київ епідпоріг не перевищено, він становить 48,5 відсотка», повідомляє прес-служба Центру.

Нагадаємо, зазвичай лише в разі перевищення епідпорогу на 20 відсотків проводять карантинні заходи.

Зазвичай середньорічний пік захворюваності на грип та ГРВІ починається з грудня і закінчується наприкінці лютого. І хоча на вулиці нині, як-то кажуть, «погане літо», це ще не означає, що масове грипування скасовується. Воно лише відтерміновується.

Директор Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Центральної СЕС МОЗ України Андрій Александрін каже, що зазвичай захворюваність на грип спостерігається після зимових канікул у дітей. А також із різким похолоданням. Проте вже сьогодні, за словами фахівця, в Україні є «повний набір вірусів», що характерні для цього року. А саме — АН3N2, AH1N1, а також вірус грипу В.

Медики радять вакцинуватися проти грипу, поки не почалося епідемії. Мовляв, одне щеплення захистить від усіх штамів грипу, які нині мігрують країною. Але Андрій Александрін відзначає досі низький рівень охоплення вакцинопрофілактикою грипу в нашій країні. За його даними, на початок грудня щеплення зробили трохи більш як 270 тисяч громадян.

— Якщо ми говоримо про фінансування вакцинопрофілактики, то в Україні воно відбувається на 44 відсотки за рахунок підприємств, на 33 — за рахунок коштів місцевого бюджету і на 20 — за рахунок особистих коштів населення. Я зауважу, що щеплення проти грипу в Україні не є обов’язковим і не входить до обов’язкового календаря щеплень, тому я закликаю, щоб населення щепилося проти грипу, — повідомив фахівець.

Проте далеко не всі співвітчизники можуть профінансувати таку імунопрофілактику. Отож вдаються до старих бабусиних способів протидіяти сезонним вірусним інфекціям. Серед них — щоденне вживання овочів та фруктів. Вірогідність захворювання знижується, якщо організм отримує вітамін А. Він є в моркві, кабачках, гарбузі, помідорах, абрикосах, персиках, обліписі, солодкому перці тощо. Вітамін А посилює утворення на всіх слизових оболонках антитіл, які знерухомлюють багато вірусів і бактерій ще на далеких підступах до організму.

Не варто приймати так звані швидкодіючі препарати, які лише маскують симптоми, а не лікують хворобу й не борються з її причиною. До речі, такий само вплив на людину, яка вже схопила вірус, має стрес. Гормони, що виділяються з надниркових залоз під час стресу, пригнічують імунітет, і явища застуди спочатку ніби зникають, але можуть виникнути через 3—4 дні. Часті емоційні та психологічні перевантаження не дають можливості з’явитися багатьом недугам, у тому числі й застудним. А ось коли імунна система повністю виснажується — виникають дуже серйозні проблеми і важкі хвороби.

Відомо, що простуда найчастіше долає нас після банального переохолодження організму: одягнувся не за погодою чи промочив ноги — і почалося. Якщо організм втратив тепло, потрібно повернути боржок. Тоді все може закінчитися, так і не почавшись. Наприклад, кілька склянок гарячого зеленого чаю врятують ситуацію, якщо вони доведуть вас до рясного поту. Якщо у вас підвищений артеріальний тиск, додайте сік лимона. До речі, кисле середовище — несприятливе для більшості патогенних бактерій і вірусів. Тому підкисляйте лимонним соком чай або звичайну воду під час регулярного застосування, але не більше трьох лимонів на добу. Якщо зловживати регулярно — в нирках можуть відкладатися камені.

Не забувайте за перших проявів застуди вживати багато рідини. Так, журавлинний морс допоможе припинити застудні явища на самому початку, особливо якщо серед причин застуди не можна виключити проблеми печінки, нирок і кишечника. Велика кількість аскорбінової кислоти, що міститься у відварі плодів шипшини, обліпихи, чорної смородини, швидко погасить прояви простуди, що починається. Але якщо навіть макіяж не приховує сині кола під вашими очима, в такому разі все може закінчитися судинним кризом і падінням артеріального тиску. У кращому разі обійдетеся головним болем.

Мед, особливо в комбінації з іншими лікувальними засобами під час застуди має істотну лікувальну дію. Один лише його прийом з гарячою водою дає змогу посилити потовиділення і природним чином дещо знизити температуру. Приймання меду протягом дня забезпечує організм енергією.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.