15 грудня урочисто введено в дію гідротехнічні споруди на ріці Стохід, які убезпечать від підтоплення селище Любешів. Відтак нарешті, вирішилася проблема, про яку не раз писала наша газета.

Прощавайте, Жабокряки

Їдучи минулого четверга в Любешів, пригадав події листопада 2009 року, зокрема, засідання «круглого столу», ініційоване газетою «Голос України» та обласним управлінням водних ресурсів. Разом із природоохоронними організаціями, управлінням МНС в області, керівниками району ми обговорили тоді можливі шляхи захисту селища від повеней. Розмова видалася нелегкою. Попри всі попередні проблеми, додалася ще одна: Любешів розташований поряд із нещодавно створеним національним природним парком «Прип’ять—Стохід». Це звужувало можливості маневру, змушувало переглядати розроблений раніше проект.

Здавалося, що на узгодження планів і дозволів підуть роки. Тим часом гідрологічна ситуація щораз ускладнювалася. Цьогорічна зимова повінь подолала історичні рівні, вода загрожувала затопити великий житловий масив. І важко сказати, що було б, якби уряд 2011 року із своїх резервних фондів не виділив області 22,4 мільйона гривень на запобігання шкідливому впливу води, з них 4,1 мільйона — на захист від повеней Любешова.

Далі багато чого залежало від наполегливості голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, який змусив чиновників різних служб працювати швидко і злагоджено. Тож у вересні приватне будівельне підприємство «Ніка» з Івано-Франківська вже приступило до виконання робіт. Працювати доводилося в нелегких умовах. Часом здавалося, що важка техніка потоне у торф’яниках. Місцями доводилося відсипати дамбу руслом Стоходу. Та попри все, сьогодні вже можна сказати: із своїм завданням «Ніка» впоралася успішно.

«Околиця поліського селища Любешів з промовистою назвою Жабокряки має перспективи перетворитися на єдиний у державі житловий мікрорайон зі статусом водно-болотного заповідника, — писала наша газета в статті «Жабокряки бояться такої слави» в номері від 25 листопада 2009 року. — Принаймні так невесело жартують мешканці чотирнадцяти вулиць райцентру, які постійно потерпають від повеней на річці Стохід.

Городи на Жабокряках справді нагадують болото. Та сама рослинність, той само затхлий запах застояної води. Лише паркани обійсть, а ще підтоплені хліви і, вибачте на слові, нужники, до яких потрібно добиратися кладками, псують загальну картину. Зате весною вся ця околиця старовинного містечка (селищем якось Любешів не хочеться називати) наповнюється голосними жаб’ячими «концертами». Звідсіля й така її незвична назва».

Щоб розділити радість із мешканцями Любешова, в селище прибули голови Державного агентства водних ресурсів України Василь Сташук, ОДА Борис Клімчук, його заступник Віталій Карпюк, начальник обласного управління водних ресурсів Юрій Бахмачук.

— У лютому ми прилітали сюди з міністром з надзвичайних ситуацій Віктором Балогою, — пригадує Василь Андрійович. — Запланували збудувати гідротехнічну споруду, яка б захистила Любешів від підтоплення, і сьогодні її зробили. Всі гідротехнічні роботи завершені, споруда діє. Це надзвичайно приємно, що від ідеї до її втілення минуло трохи більш як півроку. Це, напевно, тому, що Борис Петрович такий активний, що у вас є такий серйозний лобіст, як Адам Іванович Мартинюк.  Таку роботу на Волині ми виконуватимемо і в подальшому. Програма, яку підтримує Президент Віктор Янукович по боротьбі із шкідливою дією води, фінансується, вона жива. На 2012 рік коштів у нас передбачається набагато більше, ніж було в 2011-му.

На Волині є свої Мойсеї

Та найбільшим іменинником того дня почувався селищний голова Петро Хомич, який, до речі, обіймає цю посаду вже 19 років:

— Груди переповнює радість, що сьогодні в Любешові таке свято. Не знаю, як наша набережна буде називатися, але вона буде красивою. Якщо раніше ми підраховували, що дамба захистить від підтоплення 300—350 осель, то сьогодні, врахувавши меліоративний канал, який з’єднали з відвідним, це понад 750 дворів. Ще в 1996 році з’явився задум проведення цих робіт, але реалізувати їх довгий час не вдавалося. І коли за справу взявся Борис Петрович, як він сказав, у ролі Мойсея, і повів за собою всі відповідні служби, з’явилася надія. Ми захистили не лише Любешів від підтоплення, а й річку Стохід від нечистот. Коли обстежили цей канал і пройшли майже по всьому периметру, виявили більше десятка самовільних скидів у річку. Тоді принишкли ті, хто так воював проти проекту. І зараз, як тільки стали перекачувати, відразу видно результати. Багато турбот з моєї голови знімається. А ті кошти, які ми витрачали з куцого селищного бюджету на щебінь, пісок, відкачування води, нині можна буде спрямувати на благоустрій селища.

Волинська область.

Символічну стрічку перерізають (зліва направо) заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк, голова Любешівської райдержадміністрації Василь Корець, голова Державного агентства водних ресурсів України Василь Сташук, голова облдержадміністрації Борис Клімчук. 

Фото автора.