— Я не «колекціоную» невдачі, а ставлю мету й досягаю її. Мені не потрібна милостиня, я заробляю гроші на прожиття для своєї родини самостійно, — це життєве кредо 51-річного Олександра Будніка.

Щоб зрозуміти, що стоїть за цими словами, треба знати, як непросто склалася його доля. За професією він радіотехнік. 15 років працював інженером електрозв’язку. Через тяжку недугу втратив ноги. Отримав І групу інвалідності. З підприємства довелося звільнитися. Але оптимізму не втратив. Вирішив шукати роботу, яка була б йому під силу. Тому звернувся до Романівського районного центру зайнятості. Активно брав участь у різноманітних заходах, які центр проводить, отримав комплекс профорієнтаційних послуг. Враховуючи рекомендації та індивідуальну програму реабілітації інваліда, Олександр Євгенійович був працевлаштований на дотаційне робоче місце за своєю спеціальністю до приватного підприємця. Дотаційне — бо перший рік служба зайнятості компенсовувала роботодавцю витрати на заробітну плату найманого працівника. А працює він уже четвертий рік. Підприємець Віктор Дубель найкращої думки про Олександра Будніка, хвалить за золоті руки і мужній характер та оптимізм.

Ірина Хоменко закінчила Житомирське вище професійне училище-інтернат, здобула професію оператора комп’ютерного набору. Має ІІІ групу інвалідності. До Малинського міського центру зайнятості звернулася за порадою знайомих. Зізнається, що не дуже й вірила в успіх, мовляв, кому вона потрібна: ні здоров’я, ні досвіду. І була дуже рада, коли зустріла людей, чуйних до її проблем. За направленням служби зайнятості пройшла стажування у приватній фірмі, де й працює дотепер. Розповідає, що дуже допомогли семінари, на яких розповідали, як за короткий час звикнути до виробничої діяльності, умов праці, трудового колективу та закріпитися на новому робочому місці.

А ось ще одна історія. 19-річний Петро Забродський, випускник професійно-технічного навчального закладу, отримав професію слюсаря-електрика з ремонту електроустаткування. До інформаційно-консультаційного пункту для осіб з інвалідністю Житомирського міського центру зайнятості звернувся відразу після закінчення навчання, оскільки багато його знайомих саме завдяки службі зайнятості отримали роботу. Перебуваючи на обліку, активно брав участь у профконсультаційних заходах. Але за станом здоров’я та без досвіду роботи працевлаштуватися було непросто. Тому коли спеціаліст повідомив хлопця про те, що з’явилася вакансія за його професією з можливістю стажування, миттєво прибув до пункту по направлення. Петро зустрівся з роботодавцем, успішно пройшов співбесіду, і після стажування  був працевлаштований на дотаційне робоче місце. Нині Петро Забродський має постійну роботу, гарантовану заробітну плату та задоволення від праці.

Інформаційно-консультативний пункт, до речі, розташований у центрі Житомира, тобто туди зручно добиратися з будь-якого куточка міста. До вхідних дверей веде пандус. Житомиряни, які мають особливі потреби, знають, що тут їм справді можуть допомогти. У цьому випало переконатися особисто. Міський центр зайнятості саме проводив зустріч таких людей з роботодавцями. У приміщенні, як то кажуть, ніде було яблуку впасти.

У числі організаторів цього заходу — керівник регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів у Житомирській області Тетяна Денисенко. Вона розповіла, що цього року з’явилося ще три таких підприємства. У двох з них працює по 4—5 чоловік, а на одному, яке засноване обласним підрозділом «Союзу організацій інвалідів України» зовсім недавно, в липні, уже 16. Вона особливо підкреслила роль дотацій, що їх служба зайнятості надає роботодавцям на компенсацію протягом року заробітної плати найнятого працівника. Для працевлаштування інвалідів це особливо важливо.

До речі, на зустріч прийшли не тільки ті роботодавці, які вже давно використовують працю інвалідів. Одне з досить великих підприємств, як виявилося, ще тільки планує взяти їх на роботу. Тож, як то кажуть, вирішили і себе показати, і до можливих майбутніх працівників придивитися.

У людей з обмеженими можливостями є і такий вибір — започаткувати власну справу. Саме так стали підприємцями Юрій Вигівський та В’ячеслав Янович з Коростеня, які вже ділилися своїм досвідом із тими, хто ще не знає, чим займатися. Цього року 13 інвалідів зареєстрували підприємницьку діяльність за рахунок одноразово виплаченої допомоги по безробіттю.

До оплачуваних громадських робіт було залучено 52 інваліди.

Для підвищення конкурентоспроможності 105 осіб з обмеженими фізичними можливостями проходили навчання за направленням Державної служби зайнятості за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та підприємств — замовників кадрів. Воно велося за професіями: водій автотранспортних засобів, зубний технік, перукар, агроном, продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів тощо. Після закінчення професійного навчання 88 осіб з інвалідністю приступили до роботи.

Якщо людина з обмеженими можливостями справді хоче працювати, їй допоможуть реалізувати себе.

Житомирська  область.

Бесіда з роботодавцями в Інформаційно-консультативному пункті Житомирського міського центру зайнятості.

Фото автора.