Івано-Франківський обласний художній музей представив відвідувачам відреставровану унікальну сакральну роботу «Богородиця Одигітрія». До того ікону датували ХІХ століттям, а під час реставрації фахівці встановили, що вона старша принаймні на двісті років.

— Згідно з документацією, ікона надійшла в музейні фонди із села Залуква, що біля Галича, — розповідає її реставратор Зеновій Крок. — Після візуальних спостережень і ретельних хімічних досліджень було прийнято рішення про розкриття ікони, тобто зняття пізніших нашарувань та доробок. Для цього у Львові здійснили високоякісний рентгенівський аналіз художнього твору. Тож ми діяли впевнено, знімаючи сантиметр за сантиметром шари фарби і роблячи наскрізні зондажі. На звороті твору проглядається дата — 1872 рік. Власне, саме через це ікону датували ХІХ століттям. Але, можливо, це була дата чергової реставрації. Бо насправді ми точно встановили, що «Богородиця Одигітрія» родом із ХVІІ століття. Тобто на цілих 200 років давніша.

Зеновій Крок зізнається, що під час реставрації ікона підносила багато цікавих відкриттів і сюрпризів, тому, на його думку, вона потребує подальшого дослідження. А наявність стилістично схожих робіт з одного регіону підтверджує існування на тих теренах школи іконопису. Фахівці сподіваються, що, можливо, хтось із старожилів упізнає ікону після реставрації і згадає її історію. А тим часом «Богородиця Одигітрія» стане окрасою збірки сакральних творів художнього музею.

Івано-Франківськ.

Ікона «Богородиця Одигітрія» ХVІІ століття. Поряд на стенді — світлини, які відображають етапи її реставрації.

Фото автора.