Колись одним з найпоширеніших страхів для українців, які хоч трохи розуміються на санітарії та гігієні, було зараження «через шприц». Адже з кров’ю передається не тільки ВІЛ-інфекція, а й ще багато інших збудників недуг, найнебезпечніші з яких — гепатити В і С, що передаються як із кров’ю, так і статевим шляхом. У Херсоні цю небезпеку врахували: з позаминулого року тут навіть «швидку допомогу» оснастили одноразовими шприцами. Однак одразу виникла інша «небезпечна зона»: перукарні та салони краси, де деякі маніпуляції також супроводжуються ушкодженням шкірних покривів, а інструменти часом стерилізуються суто символічно.

 

За даними санепідемстанції регіону, останніми роками в області реєструється від 58 до 75 випадків захворювання тільки на гепатит В. Лише за десять місяців нинішнього року в області додалося ще 54 особи із хронічною формою гепатиту С. У них недугу виявили після лабораторного аналізу крові з приводу  інших захворювань. Особливої радості подібний діагноз, зрозуміло, людям не приніс — гепатит вражає печінку та селезінку, провокуючи розвиток цирозу печінки й навіть онкологію. До того ж він украй важко лікується: курс триває близько року й вимагає дорогих імпортних препаратів. І хоча лікарська практика показує, що третина хворих на гепатит інфікується саме «маніпуляційним шляхом», стягнути компенсацію витрат і моральної шкоди практично нереально. Адже інкубаційний період для такого захворювання розтягується на 45—180 днів, а за стільки часу спробуй здогадайся, де міг підхопити заразу!

— Санепідслужба вела тривалі й важкі переговори із власниками косметичних салонів та перукарень про заходи, яких необхідно вживати для боротьби з поширенням гепатиту. Певних результатів досягнуто: приблизно 80 працівників місцевої «індустрії краси», що надають послуги з манікюру й педикюру, пройшли профілактичну вакцинацію від гепатиту В. Від гепатиту С, на жаль, вакцини немає, — резюмує перший заступник головного лікаря обласної СЕС Анатолій Коваль.

Стовідсоткового захисту від хвороботворних вірусів наука й медицина поки що не винайшли. Чи не половина населення України носить усередині який-небудь «дрімаючий» збудник недуги. Це не обов’язково буде гепатит, але цілком можливо, що у вашому організмі «засіла» так звана торЧ-інфекція, іменована в просторіччі герпесом. Раніше всі ці «радості» виявляли або на аналізах перед переливанням крові, або під час обстеження на предмет виявлення інших захворювань, але зараз із цим у регіоні стало простіше. При інфекційній лікарні обласного центру недавно відкрилася оснащена суперсучасними тест-системами лабораторія полімеразної ланцюгової реакції. Головний лікар «інфекційки» Володимир Митковський запевняє, що «розумне» устаткування ПЛР-лабораторії з гарантією здатне «виявити» практично будь-який відомий науці хвороботворний вірус. «Трапляється, що при обстеженні наркоманів виявляємо в їхніх організмах одразу кілька таких вірусів», — розповів Володимир Григорович.

На думку інфекціоністів, кожному дорослому мешканцю України сьогодні зовсім не завадило б пройти обстеження на віруси. Завдання це не надто витратне. Скажімо, у ПЛР-лабораторії вартість «видаткових» матеріалів для одного тесту становить близько ста гривень. Тут заковика в іншому: після виявлення в організмі колонії шкідливих «прибульців» їх треба позбутися. Однак медикаментозне забезпечення цього в деяких випадках обходиться в тисячі, якщо не десятки тисяч гривень — з урахуванням нинішнього подорожчання ефективних імпортних препаратів для такої терапії. Виходить, що в приватних осіб грошей для неї в більшості випадків немає, а в держави їх ледь вистачає тільки на фінансування програм боротьби із найнебезпечнішими інфекціями на кшталт туберкульозу чи ВІЛ. От і робіть висновки про чистоту генофонду. 

Херсон.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.