Як ми вже повідомляли, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прийняв делегацію робочої групи Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки зі зв’язків з Верховною Радою України «Азербайджан—Україна» на чолі з Ельдаром Рза огли Ібрагімовим.

Український політик поінформував азербайджанських колег про українське сьогодення, зокрема, наголосив на встановленні політичної стабільності у державі, взаємодії всіх гілок влади, покращенні завдяки цьому економічних показників та чіткому зовнішньополітичному курсу відповідно до ухваленого Верховною Радою закону в цій царині.

Також перший заступник глави українського парламенту пояснив ситуацію стосовно вирішення в Україні земельного питання. За словами А. Мартинюка, парламент розглянув відповідний законопроект у першому читанні, проте, вважає він, «це актуальна і дуже непроста проблема, по якій іде гостра полеміка у суспільстві». Український політик повідомив азербайджанських колег, зокрема, про те, що в Україні діє мораторій на продаж землі, а відповідно до проголосованого у першому читанні законопроекту іноземним громадянам не дозволяється купувати землю в Україні. Водночас, наголосив він, «земля в Україні цінна, родюча, на ній треба працювати, і вона має якісно оброблятися».

Торкаючись теми ухвалення бюджету на 2012 рік, А. Мартинюк зауважив, що він залежить від питання ціни на газ для України.

У цьому контексті перший заступник глави парламенту наголосив на тому, що державний кошторис 2012 року передбачатиме істотне підвищення соціальних виплат, зокрема, пенсій. Говорячи про виконання бюджету у році, що завершується, А. Мартинюк зазначив, що він «виконується, хоча робити це дуже важко внаслідок негативного впливу світової економічної кризи на провідні галузі національної економіки». Утім, український політик зауважив, що інфляція за десять місяців поточного року становить 4,2%. 

Представники парламенту Азербайджанської Республіки висловили подяку Першому заступникові Голови Верховної Ради України за цікаву розмову і запросили своїх українських колег відвідати із візитом свою країну.

Своєю чергою А. Мартинюк повідомив, що візит Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Азербайджанської Республіки запланований на початок наступного року.

У зустрічі брав участь Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулла Мадатлі.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.