Під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Президентом Палати представників (Парламенту) Республіки Кіпр Яннакісом Оміру голови парламентів підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між законодавчими органами двох держав.
Голова Верховної Ради наголосив на важливості активізації роботи міжпарламентських груп дружби, зокрема, з огляду на необхідність обміну законодавчим досвідом. На думку В. Литвина, важливим елементом міжпарламентської співпраці є контакти між українськими і кіпрськими парламентаріями в рамках багатосторонніх заходів та в міжнародних організаціях. 
В. Литвин і Я. Оміру були одностайними у необхідності пришвидшення підписання міжурядової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та Угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій. «Добре, якби парламенти стимулювали уряди до пришвидшення цієї роботи», — зазначив В. Литвин.
Президент Палати представників висловив оптимізм щодо розвитку двосторонніх взаємин між Україною та Кіпром. Керівник українського парламенту запросив Я. Оміру відвідати Україну з офіційним візитом.
В. Литвин також заявив, що Україна вдячна Республіці Кіпр за підтримку її євроінтеграційних прагнень. «В Україні розраховують, що під час Кіпрського головування в ЄС з 1 липня наступного року Україна стане ще ближчою до Євросоюзу», — зазначив він. При цьому В. Литвин наголосив, що Україні також вкрай важливо мати прогнозовані стабільні взаємини і з Росією.
У інтерв’ю журналістам, відповідаючи на запитання щодо можливих результатів саміту Україна—ЄС, який відбудеться 19 грудня, В. Литвин звернув увагу на те, що політики та експерти ведуть розмову лише про сам факт підписання чи непідписання відповідних угод, у той час як ніхто не говорить про їхній зміст. В. Литвин зауважив, що в економічному вимірі Україна може дещо втратити, відкриваючи свої кордони для європейських товарів, з якими українські поки що не можуть гідно конкурувати. Але разом з тим підкреслив, що Україна «своїм підписанням Угоди про асоціацію та про зону вільної торгівлі з ЄС демонструє свій політичний вибір, який має велике значення не лише для українського народу, а й для європейської спільноти».
Пріоритетним питанням для України як головуючої в ОБСЄ буде питання підвищення ефективності цієї Організації у сфері попередження конфліктів та забезпеченні врегулювання існуючих конфліктів. На цьому В. Литвин наголосив під час зустрічі з мером регіону Фамагуста А. Галаносом  у місті Деринія у четвер. Україна, зазначив він, активно виступає на міжнародній арені за врегулювання так званих заморожених конфліктів виключно мирним шляхом, на основі принципів та норм міжнародного права, з неухильним дотриманням принципу поваги до територіальної цілісності у міжнародно-визнаних кордонах та до суверенітету держав.
Як головуюча у 2013 році в ОБСЄ, Україна займатиме збалансовану позицію під час розгляду найгостріших питань порядку денного і готова сприяти зміцненню ефективності Організації в інтересах усіх її учасників, сказав керівник українського парламенту. При цьому він висловив переконання, що Україна, як позаблокова держава, може відігравати конструктивну об’єднуючу роль у безпековому діалозі, який відбувається на платформі ОБСЄ.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловлюється за необхідність започаткування діяльності Українсько-кіпрської міжурядової комісії з питань економічного, наукового, технічного та промислового співробітництва.
У рамках офіційного візиту до Республіки Кіпр під час зустрічі з представниками Торгово-промислової палати Кіпру та Українсько-кіпрської бізнес-асоціації В. Литвин нагадав, що створення Комісії передбачено Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Кіпр про економічне, наукове, технічне та промислове співробітництво, яка була нещодавно ратифікована українським парламентом. Він висловив думку, що на початку нового року сторони можуть розпочати формування персонального складу Комісії та планувати перше засідання.
Голова Верховної Ради відзначив позитивну динаміку торговельно-економічних відносин між нашими країнами і висловився за налагодження співробітництва між інвестиційними агентствами обох країн, зокрема, шляхом підписання відповідної Угоди між Кіпрським агентством зі сприяння інвестицій і Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України.
В. Литвин також висловив переконання, що активізації торговельно-економічного співробітництва між Україною і Республікою Кіпр сприятиме проведення в Києві 27—28 вересня 2012 року Українсько-кіпрського міжнародного економічного форуму.
Український парламент, повідомив В. Литвин, розпочав необхідні процедури для набрання чинності двосторонніми угодами, які були підписані в рамках візиту Президента Кіпру Д. Хрістофіаса в Україну — 9 грудня ц. р. Ратифіковані Угода про економічне, наукове, технічне та промислове співробітництво, а також Угода про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.
«Потрібно зняти розмови про те, що створюються умови для супербагатих людей, аби вони могли виводити кошти за межі країни», — зазначив він, додавши, що його особиста позиція полягає в тому, що такі документи нам треба приймати, можливо, і в пакетному голосуванні, разом з Угодою про сприяння і взаємний захист інвестицій.
Голова Верховної Ради висловив сподівання, що під час візиту Президента України до Республіки Кіпр на початку 2012 року згадані конвенція і угода стануть одними з основних документів, які розглядатимуться.
Глава парламенту також відповів на низку політичних запитань журналістів. Зокрема, В. Литвин висловив таку думку: якщо ціна на газ буде нижчою, ніж пропонується нині, бюджет буде переглянуто у бік збільшення соціальних виплат. Він зазначив, що ціна на газ у розмірі 416 доларів за тисячу кубометрів не ускладнить бюджетний процес, але може мати негативні наслідки для населення. 
При цьому керівник парламенту зауважив, що зміна прогнозу темпів зростання країни навіть у 1% «досить серйозна для України». «Якщо ціна на газ буде нижчою, то ми з радістю переглянемо цей бюджет, бо у нас з’явиться можливість для економічного маневру до збільшення соціальних видатків», — зазначив Голова Верховної Ради.
Відповідаючи на запитання щодо можливості запровадження податку на розкіш, на офшорні рахунки, В. Литвин зазначив, що сьогодні це стає більш реальним. 
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Володимир Литвин та Яннакіс Оміру.
А. Галанос.