Багато років вирощую качок, більше десятка. Окрім м’яса вони мені ще й яйця дають. Я їх варю, роблю яєчню — із задоволенням їм. Та нещодавно почув, що качині яйця шкідливі для печінки. Мені вже 75 років, печінка нібито не турбує, проте хотів би почути пораду компетентних людей, чи дійсно вживати качині яйця не зовсім безпечно?

Петро ПЕТРУК.
Приазовське
Донецької області.
Поради надає доктор медичних наук, професор, завідувач лабораторії спеціальних харчових продуктів та епідеміології харчування Державної установи «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва Академії медичних наук України» Віталій КОРЗУН:
— Оскільки в качиних яйцях частіше, ніж у курячих, бактеріологи виявляють збудника сальмонельозу, то санітарною службою багато років тому було заборонено вживати їх на підприємствах громадського харчування, але дозволялось у хлібопекарнях при виготовленні хлібобулочних виробів (булочок, печива тощо), оскільки теплова обробка їх здійснюється при досить високих температурах.
У домашніх умовах використовувати качині яйця ніхто не забороняв, а рекомендували варити їх не менше 13 хвилин або готувати омлет чи яєчню, знову ж таки, при високій температурі.
Щодо можливого впливу таких яєць на печінку, то все залежить від кількості вжитих яєць на добу. Дійсно, в них високий вміст холестерину: у курячих — 0,25 г, у качиних — 0,46 г. Але це мало в порівнянні з тим, що утворюється щодоби в організмі людини (1,0—1,2 г). Ось чому вживати качині яйця після термічної обробки та у невеликій кількості — 1—2 яйця на добу — не тільки не шкідливо, а й корисно. Адже у 100 г яйця міститься (на 100 г) майже 13 г білка, 14 г — жирів, вітаміни А, В1; В2, В3, В6; фолієва кислота, В12, вітамін К, холін, тобто майже весь спектр відомих вітамінів. Крім того, яйця багаті на кальцій, калій, фосфор та, що дуже важливо, на мікроелементи — залізо, мідь, цинк, селен, йод. Тому, шановний Петре, їжте на здоров’я, пам’ятаючи про дозу:  не більше 1—2 яйця на добу!
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.