Дев’ятикласник Іванчанської ЗОШ Іванко К. з хлопцями на перерві грав у баскетбол. Віддавши черговий пас друзям, він раптом упав.

Фельдшер і лікар районної лікарні (живе у цьому селі) надали першу допомогу, викликали спеціалістів, але врятувати хлопця не вдалося...
Батьки, учителі, однокласники пережили шок: Іванко вважався абсолютно здоровою дитиною, активно займався спортом, брав участь у змаганнях.
Програми перевантажені, час для тренувань обмежений
Сталося це у листопаді і лише днями установлено остаточну причину зупинки серця: гостра недостатність наднирників через вади вилочкової залози.
Можливо, вроджена аномалія розвитку якось проявлялася, але підліток на сполох не бив. Якби звернувся до лікарів, у разі детальнішого обстеження хворобу можна було виявити, вважає начальник обласного бюро судово-медичної експертизи Ігор Юхимець. А так... Найменше навантаження — і ось він, фатум. До речі, того дня уроку фізкультури в школі не було.
— Здоров’ям дитини слід опікуватися батькам, школі, суспільству, — вважає директор ЗОШ №19 облцентру Ганна Ярема. — Якщо є якісь відхилення, то трагедія може статися будь-де, не обов’язково на уроці. На жаль, діти нині ослаблені. У школі я понад тридцять років — є з чим порівняти.
...У ЗОШ №19 навчається 1100 хлопців і дівчат. Два спортивні зали гудуть з ранку до вечора. На базі закладу діє баскетбольна секція ДЮСШ. Щоб розвантажити спортзали, з ініціативи і за кошти батьків обладнали ще один — для занять тенісом. Є столики для гри у шашки, шахи. На подвір’ї обладнано майданчик з тренажерами. Дев’ятнадцята, одна з небагатьох у місті, має літній оздоровчий табір у Карпатах. Школярам немає рівних у баскетболі, займають призові місця у міських турнірах з футболу, туризму. Утім, директор, за її словами, не є великим прихильником змагань, для неї важливіше охопити спортом якомога більше дітей, для яких він має стати способом життя.
— Уроків фізкультури замало, — переконані заступник директора з виховної роботи Наталя Франків і вчитель фізкультури Юрій Крутовський. — Шкільна програма перенасичена інформацією. Додайте сюди заняття з репетиторами. До кінця тижня діти надто втомлюються... Перерви бажано продовжити до 20—25 хвилин, програму розвантажити, кількість часу на заняття фізкультурою збільшити.
Чи дослухаються до цих зауважень у профільному міністерстві? Можливо, зацікавляться досвідом Підволочиської гімназії імені Івана Франка. Тут створено потужну спортивну базу, готується проектна документація для спорудження 25-метрового басейну. Заклад уже чотири роки співпрацює з Інститутом обдарованої дитини Академії педагогічних наук.
— Впровадивши методику кандидата педагогічних наук Валерія Киричука, — ділиться напрацюваннями директор гімназії Олександра Папіровська, — намагаємось коригувати розвиток дитини. На основі комп’ютерного діагностування кожному з батьків, починаючи з другого і до одинадцятого класів, даємо характеристику: як дитина навчається, поводиться, на що слід звернути увагу. Така ж програма є і стосовно фізичного розвитку. За індексом Руф’є визначаємо стан серцево-судинної системи підлітка. Про найменші відхилення інформуємо батьків. Досвідом ми ділилися на ІІІ Всеукраїнській конференції «Проектування психо-фізичного розвитку особистості дитини», яка проводилася в гімназії.
На жаль, про спільні напрацювання науковців і підволочиських педагогів мало хто знає.
 
Тернопільська область.