Ректори аграрних вузів висловилися проти підвищення норми вступних балів для абітурієнтів, передбаченої у проекті закону України «Про освіту».
Його незабаром розглядатимуть у парламенті, але полеміка триває, що свідчить аж ніяк не про безумовний «одобрямс» документа. Непокоїть, зокрема, пункт, в якому визначено нову норму мінімальної кількості балів для абітурієнтів. Дотепер студентом можна було стати, набравши з профільних предметів не менш як 124 бали. Нині пропонується збільшити цифру до 140.
— Це нереально, особливо для випускників сільських шкіл, — таку думку висловили більшість ректорів аграрних вузів під час наради, що відбулася на базі Вінницького національного аграрного університету. За попередніми підрахунками одного з учених, їхній ВНЗ може недорахуватися приблизно 10 відсотків вступників.
Учасники зібрання внесли ще низку пропозицій до законопроекту. Наболілим є питання проходження практики студентами, надто на приватних підприємствах, де часто-густо відмовляють їх приймати. Цього можна уникнути, якщо в законі передбачити таку норму: «Міністерству освіти забезпечити безоплатне проходження практики студентами на підприємствах усіх форм власності».
Дуже багато нарікань викликає система проведення тендерів. ВНЗ опиняються у безвихідній ситуації, коли учасники торгів свідомо завищують вартість матеріалів чи послуг. Скажімо, подають декілька пропозицій, у кожній з яких ціни вищі за ринкові.
...А тим часом ректори підтримали нову норму закону про перепрофілювання технікумів і ПТУ в коледжі при університетах і професійні коледжі.
 
Вінниця.