Вітчизняна освіта продовжує готувати фахівців, не потрібних ринку праці. Натомість виробничники шукають «своїх» спеціалістів і через брак таких навчають їх самостійно.
Викладачі Київського національного торговельно-економічного університету під час засідання «круглого столу» на тему «Торгівля України: баланс інтересів освіти і практики» разом з представниками провідних торговельних мереж шукали розв’язання цієї проблеми.
Сьогодні в державному класифікаторі професій немає спеціальностей, які є в практичній торгівлі (супервайзер, менеджер тощо). Тому основні нарікання з боку практиків стосувались того, що у нас відсутні спеціалісти, які здатні професійно управляти товаром, ніхто не вчить, як відкривати нові магазини, створювати власні торговельні марки, формувати бази даних клієнтів і співробітників. Звертали особливу увагу на обмаль спеціалістів-аналітиків, які вміють робити довгострокові прогнози.
— Сучасні формати торгівлі народились в останнє десятиріччя. Це нове явище для нашої економіки, воно позитивне, швидко прогресуюче, — зауважив ректор КНТЕУ Анатолій Мазаракі. — Тому ми повинні знайти спільні рішення, з’ясувати, що необхідно практикам, і чого ми маємо навчити наших студентів.
Сьогодні світ створює таке середовище, в якому невигідно виробляти, реалізовувати, доводити до споживача продукцію неякісну, фальсифіковану, небезпечну. В університеті готують фахівців з управління безпечністю та якістю продуктів, організації гуртової та роздрібної торгівлі, аналітиків, які прогнозуватимуть ризики і намагатимуться їм запобігати.
Вл. інф.