За підтримки Голови Верховної Ради України Литвина Володимира Михайловича в Інституті законодавства Верховної Ради України 13 грудня 2011 р. відбувся «круглий стіл» на тему: «Удосконалення системи мотивації суб’єктів управління територіальними громадами: правовий та управлінський аспекти».

У цьому заході взяли участь народні депутати України, працівники апарату Верховної Ради України, Інституту законодавства Верховної Ради України, представники Асоціації міст України та громад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, провідні науковці Національного університету біоресурсів і природокористування України, Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України, Національної академії статистики, обліку та аудита та інші.

Під час засідання «круглого столу» його учасники обмінялися думками щодо сучасних наукових поглядів на систему оцінювання й удосконалення механізмів мотивації діяльності органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади з метою забезпечення підвищення ефективності їх діяльності, запропонованих науковцями Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Засідання «круглого столу» відкрив директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України, Олександр Любимович Копиленко, який підкреслив актуальність обговорення проблеми створення системи оцінювання діяльності органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування й розвитку територій, водночас відзначивши, що наукові ідеї та розробки можуть реально працювати лише за умови їх належного законодавчого забезпечення. Він також звернув увагу на те, що в Україні є певний досвід законодавчого регулювання системи оцінки розвитку територій та діяльності державних службовців, який може бути використаний для вирішення зазначених проблем.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва та місцевого самоврядування, народний депутат України Віктор Миколайович Сінченко наголосив на необхідності визначення критеріїв та методології оцінки діяльності органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади, зауваживши щодо наявності певного досвіду стосовно такого оцінювання, а також окреслив комплекс пов’язаних з ним проблем.

Завідувач кафедри аграрної соціології та розвитку села Національного університету біоресурсів і природокористування України, академік НААН України Віктор Кирилович Терещенко у своїй доповіді проаналізував економічні аспекти порушених питань та наголосив на необхідності усунення прогалин у системі управління територіальними громадами на основі оцінки та нової системи мотивації діяльності всіх ієрархічних рівнів від загальнодержавного до найнижчого — місцевого.

Значна увага була приділена обговоренню теоретико-правових питань управління та розвитку системи мотивації праці, розвитку сільських територій і його рейтингової оцінки як інструменту формування мотивації праці персоналу, економіко-правовим проблемам та доцільності впровадження індикаторів оцінки ефективності діяльності органів місцевої влади та самоуправління.

Водночас відзначалось, що удосконалення правового регулювання забезпечення системи оцінювання вимагає вирішення кола проблем, зокрема, комплексного підходу до збору інформації, уніфікації показників, звітності, у тому числі статистичної. Наголошувалось на відсутності комплексної Державної програми підготовки і перепідготовки кадрів для органів місцевого самоврядування. Також існує потреба у виробленні єдиного підходу до критеріїв та показників оцінювання, їх узгодження із статистикою.

Представники Інституту законодавства Верховної Ради України основну увагу приділили висвітленню правових аспектів оцінювання діяльності органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування й оцінки розвитку територій. Вони проаналізували національний досвід законодавчого регулювання системи оцінки розвитку територій та діяльності державних службовців, який може бути використаний для вирішення вказаних питань. Зокрема, на підзаконному нормативно-правовому рівні закріплено напрями, за яким провадиться оцінка розвитку територій, функціонують модельні проекти щодо критеріїв оцінки стану соціально-економічного розвитку сільських територіальних громад, є досвід впровадження проектів ООН. У цьому контексті видається доцільним закріпити критерії та процедуру оцінювання на нормативно-правовому рівні.

Учасники «круглого столу» відзначили, що питання удосконалення правового регулювання суспільних відносин у сфері оцінки розвитку територій та механізмів мотивації органів державної виконавчої влади й місцевого самоврядування потребує додаткового вивчення, а також визнали доцільним розробку концепції системи оцінювання і законодавчих пропозицій щодо її закріплення.