У Луганську розгорілися пристрасті з приводу встановлення скульптурної композиції біля входу до відреставрованого скверу Пам’яті.
Міська влада заздалегідь вирішила з’ясувати, що думає про це громада, отут усе й почалося.
Пропозицій надійшло багато — майже 50, їхня тематика була різноманітна. Експертна рада зупинилася на двох. На думку однієї частини, біля входу до скверу Пам’яті має бути встановлено пам’ятник імператриці Катерині ІІ. «Ми не можемо заперечувати ролі Катерини ІІ в історії становлення та розвитку нашого міста», — переконував професор Луганського національного аграрного університету Сергій Титаренко.
Інші представники підтримали думку про те, що завершити композицію центральної вхідної групи скверу повинна монументальна скульптура Луганського ангела-охоронця. «Ми повинні встановити такий пам’ятник, який зможе об’єднати луганчан», — вважає голова обласної громадської організації «Просвіта» історик Володимир Семистяга. Його підтримали інші представники громади.
У підсумку, останні дебати мало не закінчилися бійкою. До речі, голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк вважає, що це повинен бути ангел-охоронець, а депутат обласної ради Арсен Клинчаєв збирає прихильників скульптури російської імператриці. Тим часом скульптор Микола Шматько запропонував альтернативне рішення — архітектурну композицію «Голуб миру».
Луганськ.