Голова Верховної Ради України Володимир Литвин  перебуває з офіційним візитом у Республіці Кіпр. Під час зустрічі з Президентом Республіки Кіпр Дімітрісом Хрістофіасом у четвер В. Литвин підкреслив, що Україна надає важливого значення розвитку дружніх та конструктивних відносин з його країною. Керівник українського парламенту назвав історичною подією цьогорічний візит в Україну Президента Республіки Кіпр, який відкрив нову фазу україно-кіпрських відносин. 
«Візит підтвердив, що наші народи об’єднують давні історичні зв’язки, традиції дружби і співпраці, які розвиваються по висхідній», — наголосив В. Литвин. Він також висловив переконання, що нового поштовху нашому двосторонньому співробітництву надасть офіційний візит до Республіки Кіпр Президента України Віктора Януковича.
В. Литвин відзначив активну україно-кіпр-ську взаємодію на міжпарламентському рівні, висловивши впевненість, що подальшому розвитку міжпарламентських взаємин сприятиме реалізація Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво між Верховною Радою України та Палатою представників Республіки Кіпр, який заплановано підписати в рамках нинішнього візиту української парламентської делегації.
Зі свого боку Президент Кіпру підкреслив велику роль парламентів країн у розвитку двосторонньої співпраці з усіх напрямів. «Ми налаштовані на тісну співпрацю з Україною. Спільними зусиллями легше протистояти сучасним викликам», — наголосив Д. Хрістофіас. Сторони також обговорили питання європейської інтеграції. За словами Президента Республіки Кіпр, його країна щиро підтримує європейський курс України.
Д. Хрістофіас також висловив вдячність Президенту України, уряду, парламенту і всьому українському народу за підтримку у врегулюванні кіпрської проблеми. У відповідь В. Литвин запевнив Президента Кіпру в тому, що позиція України однозначна: «Для нас суверенітет і територіальна цілісність Кіпру — аксіома, яка не потребує доказів».
В. Литвин також повідомив, що за дев’ять місяців 2011-го порівняно з аналогічним періодом минулого року спостерігалося збільшення обсягу двосторонньої торгівлі товарами та послугами між Україною та Кіпром на 19,5 відсотка (193,2 млн. дол. США) — до 1,2 млрд. дол. США. На думку керівника парламенту, сьогодні є всі можливості для поглиблення інвестиційного співробітництва, зокрема, у питаннях розвитку транспортної та туристично-спортивної інфраструктури, будівництва промислових та житлових об’єктів, екологічних проектів, відновлювальних джерел енергії. У цьому контексті В. Литвин наголосив на важливості залучення кіпрських інвестицій в економіку України, нагадавши, що станом на початок жовтня ц. р. Кіпр інвестував в економіку України 12,089 млрд. дол. США, що становить 24,9 відсотка від загального обсягу іноземних інвестицій.
Під час розмови В. Литвин висловив думку про необхідність зосередити зусилля на реалізації домовленостей, яких було досягнуто в рамках візиту Президента Республіки Кіпр в Україну 3—5 липня ц. р. і, зокрема, що стосуються подальшого зміцнення договірно-правової бази двосторонніх відносин. Він зазначив, що наступного тижня Верховна Рада має намір ратифікувати угоду про співробітництво між Україною та Кіпром у сфері автомобільних перевезень, а після завершення процедури міжвідомчого узгодження будуть ратифіковані й інші документи.
Крім того, Голова Верховної Ради України та Президент Республіки Кіпр висловилися за прискорення підписання міжурядової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування, переговори щодо якої тривають вже кілька років. В. Литвин відзначив важливість цього з огляду на застарілість чинної угоди, яка діє ще з часів СРСР. У цьому ж ряду, за його словами, — і угода про сприяння та взаємний захист інвестицій, що є актуальним питанням з огляду на високий рівень інвестиційного співробітництва між Україною та Кіпром.
Під час зустрічі з міністром закордонних справ Республіки Кіпр пані Ерато Козаку-Маркулліс (на знімку праворуч) В. Литвин побажав Республіці Кіпр успішного головування в ЄС у наступному році та висловив вдячність за конструктивну позицію Кіпру щодо підтримки євроінтеграційних прагнень нашої країни. Він також висловив сподівання, що на cаміті «Україна—ЄС» 19 грудня «візьмуть гору здоровий реалізм і прагматизм, і Україні не пропонуватимуть повернутися в «підготовчий клас» демократії».
Голова Верховної Ради також зазначив, що Україна прагне, щоб її громадяни не мали обмежень у пересуванні Європою, та подякував за те, що Республіка Кіпр була серед країн, які підтримували надання Україні Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.
Пані міністр висловила вдячність Україні за її позицію щодо розв’язання кіпрської проблеми після «насильницького поділу острова», назвавши цю проблему «найбільшою трагедією, яку переживає наш народ за багато часів».
«Ця окупація є не-припустимою, бо це стосується європейської країни», — наголосила Е. Козаку-Маркулліс.
В. Литвин у цьому контексті запевнив, що «наша позиція є чіткою і однозначною: ми виходимо з цілісності всіх країн, у тому числі й Кіпру».
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Президентом Республіки Кіпр Дімітрісом Хрістофіасом.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.