Україна активно готується до проведення чемпіонату Європи наступного року.
Проблеми безпеки дорожнього руху та шляхи їх розв’язання в приймаючих містах чемпіонату Європи 2012 року з футболу обговорювали під час «круглого столу». У заході брали участь заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко, а також представники приймаючих міст та Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ.
Відкриваючи засідання, М. Томенко звернув увагу присутніх на те, що нині питання безпеки дорожнього руху в контексті Євро частково вирішено для VІP-гостей, а для пересічних громадян практично нічого не зроблено.
На сьогодні, за його словами, не продумано систему під’їзних шляхів, автомобільних стоянок, дорожніх знаків навколо стадіонів тощо. Щоправда, відповідні проекти за цими напрямами практично не розроблено.
М. Томенко повідомив: приміром, лише в столиці не вистачає щонайменше три тисячі місць для паркування. Отже, треба побудувати 15 сучасних паркінгів. Натомість, за інформацією КМДА, невдовзі мають відбутися інвестиційні конкурси.
Крім того, народний обранець розповів, що поки невідомо про те, як подаватиметься інформація у громадському транспорті та про організацію зони догляду і паркінгу авто туристичних груп. «Найбільш нагальне питання — це парковки на в’їздах до міст, так звані перехоплюючі зони, де гості зможуть залишити свої автомобілі», — сказав М. Томенко та додав: якщо не почати серйозної роботи, то чемпіонат Європи перетвориться на свято лише для VІP-гостей.
Він повідомив, що нині розпочато капітальний ремонт доріг, що прилягають до стадіонів та аеропортів.
Болючим, на думку П. Костенка, залишається питання забезпечення безперешкодного руху на магістралях. Для вирішення цієї проблеми потрібно звести паркінги на в’їзді до міст, обмежити рух до їх центрів, забезпечити безперебійну роботу світлофорів.
Оскільки чинне законодавство не дає змоги затримувати або евакуювувати автомобілі за порушення правил зупинки чи стоянки (навіть якщо це перешкоджає дорожньому руху або загрожує безпеці), парламентський Комітет з питань законодавчого забезпечення для урегулювання цього питання підготував до розгляду у другому читанні відповідний законопроект.
Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.