Злісні неплатники за комунальні послуги в Херсоні демонструють дива технічної кмітливості. Вони винайшли метод протидії навіть такому, здавалося б, неперевершеному засобу боротьби з тими, хто уникає оплати, як установка «Спрут»!

Нагадаємо: це обладнання вже більш як рік застосовують по всій Україні для перекривання «заглушками» труб каналізації й водопроводу, підведених безпосередньо до квартир мешканців багатоповерхівок із числа хронічних боржників. У Херсоні нині працюють три «Спрути», за допомогою яких міськводоканал від’єднав близько 350 квартир у «висотках». І якщо попервах позбавлені звичних «зручностей» обивателі після такого демаршу одразу бігли платити і за воду, і за повторне підключення (це ще 800 гривень), то тепер вони знайшли більш «економічний» вихід із ситуації. Неплатники просто наймають бригаду «умільців», які демонтують труби, виймають із них «заглушки» і збирають систему заново — це дешевше, ніж чесне виконання фінансових зобов’язань перед постачальником послуг. Отож абонент, який вважається від’єднаним, знову має можливість «нелегально» користуватися і водопроводом, і каналізацією.

— Наявність у трубах «заглушок» тепер доводиться постійно перевіряти — адже вони почали звідти «випаровуватися». Але найдивніше те, що такою ціною обстоюють своє право користуватися комунальними послугами безплатно аж ніяк не малозаможні громадяни, а досить забезпечені городяни, що мають вагу в суспільстві — бізнесмени, депутати районних рад, — дивується заступник директора комунального підприємства «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» з реалізації послуг Андрій Предейн. — Так, головний редактор однієї з малотиражних обласних газет, котрий заборгував за послуги міськводоканалу понад п’ять тисяч гривень, поставив своєрідний рекорд, примудрившись двадцять разів (!) зібрати й розібрати каналізаційні труби, щоб вийняти з них чергову «заглушку». І лише переконавшись, що відступати ми не маємо наміру, «здався» і сплатив борг.

Те, що херсонські неплатники перестали побоюватися «Спрута», підтверджує й статистика. Тільки-но установки для від’єднань квартир у багатоповерхівках почали активно застосовувати, борги споживачів обласного центру знизилися на два мільйони гривень. 

Однак нині процес зниження заборгованості, що досягає астрономічної суми в 22 мільйони гривень, знову зупинився. Зважаючи на все, для залякування необов’язкових споживачів комунальникам знову доведеться винаходити що-небудь новеньке — ні судами, ні «Спрутами» їх уже не налякаєш.